ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Календар на бременността: 31 гестационна седмица

Puls.bg   |   27 декември 2012   |   Коментари 4
   
   
Календар на бременността: 31 гестационна седмица

Източник: Dreamstime

1. Бъдещата майка

От зърната на гърдите ви започва да се отделят капчици коластра. Това е първото мляко, което предшества кърмата. Жълта е на цвят, с по-гъста и мазна консистенция. Ще се отделя до първите 3-5 дни след раждането. Възможно е това да създава дискомфорт. Срещу неприятните усещания помага носенето на сутиен за кърмачки и прилагането на абсорбиращи подплънки.

 

През последните седмици от бременността в „реда на нещата“ е да се изпитват подготвителни контракции или контракциите на Бракстон-Хикс. Първите се появяват още през второто тримесечие. В този срок те зачестяват.

 

Тези конкракции не са болезнени, което ги отличава от изгонващите сили при раждането. Усещат се като пристягане на корема. Ролята им е да подготвят матката за предстоящото изпитание. Обикновено продължават между половин и една минута, рядко до две.

 

Много от бъдещите майки в този срок на бременността се оплакват от хемороиди. Те представляват разширени вени на ректума. Запекът провокира образуването им, заради напрягането на ректума и перинеума. Продължителното седене, хранителният режим и възрастта на бременната се явяват фактори за образуването на хемороиди.

 

В повечето случаи болката и неприятните усещания, свързани с тях, преминават месец след раждането. Сърбежът може да се облекчи чрез изплакване с разтвор със сода бикарбонат. Допустимо е да се правят седящи бани с билки. За целта са подходящи корен от къдрав лапад и черен оман. Лимоновият сок или отварата от хамамелис намаляват подуването и кървенето. При възможност е препоръчително да се седи "по турски".

 

Най-ефективният начин да се избегнат хемороидите е като се предотврати запекът.

 

2. Бъдещото бебе

Дължината му е към 40 см, теглото – 1,600 – 1,800 кг.

 

Бебето започва да натрупва подкожни мазнини. Така организма му се подготвя да посрещне нуждите си от енергия след раждането. Оттук нататък то сериозно ще наддава на тегло. За оставащите 9 седмици ще достигне тегло около 3,400 кг и дължина между 48 – 54 см.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

kris     2017-06-28 18:05:09
Логично е че е относително като далжина и тегло.Естествено това е ориентир.Немисля че има смисъл да изпадаме в глупавиподробности.
Дес     2015-01-28 14:14:08
Тв пишат в статията кое е нормално...това не означава ,че не можете да го родите 2.100 или 5.100 :)
rumyana tasseva     2013-02-04 11:25:20
Ще имаме предвид препоръката Ви. Благодаря!
Ани     2013-02-01 09:02:48
Искам само да отбележа, че на подобни информационни статии би трябвало да е пише, че всичко е относително и строго индивидуално, тъй като не всички бебета се раждат 3кг и нещо и другите размери също са относителни. В противен случай много майки се паникьосват, че тяхното бебе не се развива както трябва, ако не отговаря на \"критериите\". Благодаря ви
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter