ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Календар на бременността: 30 гестационна седмица

Puls.bg   |   14 декември 2012   |   Коментари 1
   
   
Календар на бременността: 30 гестационна седмица

Източник: Dreamstime

1. Бъдещата майка

  •  

Вероятно вече сте забелязали, че се изморявате повече. Това оплакване е налице още повече, ако през нощта не спите добре. В този тежък период на бременността, в буквалния смисъл, „мъчат“ големината на корема, който не позволява легнало положение по гръб, резки извъртания] киселини, което налага поставянето на горната част на тялото на по-висока позиция; болка в кръста и гърба, заради които намирането на удобна поза за сън действително е малко възможно. По правило в този срок на деветте месеца е налично и безсъние.

 

  •  

При напреднала бременност е възможно да се спи единствено настрани. За препоръчване на лявата страна, което благоприятства кръвния поток към матката. Така бебето получава максимума от кислород и хранителни вещества, от които се нуждае. Краката трябва да са леко свити, за баланс, а възглавницата между колената създава усещане за комфорт.

При болки в кръста е добре да подложите и възглавничка под корема, както сте в позиция настрани.

Въпреки че да се лежи на лявата страна е най-благоприятният вариант при бременната, за предпочитане е положението на тялото да се променя през нощта.
Лежането по гръб не се препоръчва, тъй като тежестта на нарастващата матка пада върху кръста и притиска аортата и кухата вена, както и червата. В резултат се провокират болки в гърба, затруднява се дишането, храносмилателната система, кръвообращението и се предразполага ниско кръвно.
Ако безсънието се влошава, е желателно да потърсите съвет от проследяващия бременността специалист.

 

  •  

Относно болките в кръста и гърба – те нарастват заради теглото на матката с бебето, допълнителните килограми, но и заради променения център на тежестта на тялото. Опитайте се да следите за линията на силуета си и да направите усилия да коригирате всички изкривявания и неправилни пози, заемани през деня. Това може да облекчи малко натоварването на определени отдели и намали напрежението в гърба. За целта помагат и подходящите спокойни упражнения и йога.

 

  •  

Друга промяна, която настъпва с тялото през третото тримесечие, е "порастването"на краката. Дължи се на разхлабването на ставите, вследствие влиянието на хормоните на бременността. Това разрастване може да наложи смяна на обувките с един номер.

 

  •  

Някои изпитват отново типичните за началото на бременността промени в настроението.

 

2. Бъдещото бебе

Вече е дълго около 38 см, тежи – 1360 г.

Бебето почти не разполага с пространство в матката. Тя започва наистина да тежи. Все още расте. Започва да притиска долните ребра на гръдния кош.

Очите на бебето вече са добре развити. То разпознава светлината от тъмнината. Може дори да проследи източника на светлина.

При раждането бебето е способно само да фокусира обектите на разстояние 20 - 30 см.
 

3. Съвети

Раждането наближава. Остават още 10 седмици до термин. Време е да се проучат и обмислят начините на раждане и методите за обезболяването му.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

dokonedi@abv.bg     2013-11-08 12:44:50
super
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising