ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Планиране на раждането – не по-рано от 39 седмица!

Puls.bg   |   20 септември 2012   |   Коментари 0
   
   
Планиране на раждането – не по-рано от 39 седмица!

Източник: Dreamstime

Износването на плода до термин очевидно има значение за интелектуалните способности на бъдещото дете. Всеки ден от бременността е от значение за неговото IQ и успехи в училище. Тези изводи се правят от група изследователи от колумбийския университет, САЩ.

За износени, американските педиатри, смятат бебетата, родени между 37 и 41 гестационна седмица. Всеки ден, обаче дори от този период, е от значение за развитието на мозъка. Изследователите намират различия в оценките дори при родителите се в 37 и 38 седмица и тези две седмици по-късно.

Заключенията им са получени на база проучване, включващо 128 000 деца, при които са сравнявани оценките по математика и четете. Действително получените разлики изглеждат на пръв поглед минимални, но при сравнителен анализ се намира, че при родените в 37 гестационна седмица има 33% по-висок риск от проблеми по четене и 19% по математика в трети клас в сравнение с родените през 41 седмица от бременността. Ако се проследи развитието на децата и интелектуалните им способности като възрастни, различията вече действително ще се очевидни, коментира д-р Наоми Бреслу от Мичиганския университет, професор по социология, автор на подобно проучване.

Според американските изследователи резултатите дават основание за преразглеждане на дефиницията за преждевременно раждане. Те поставят и важни въпроси, свързани с планирането на раждането, споделя д-р Кимбърли Нобъл, асистент професор по педиатрия, ръководител на научния екип.

През последното десетилетие, дали заради умора от бременността при жените или заради заетост на лекарите и планиране на дейностите от болниците, ражданията преди термин не по медицински показания взимат голям размер, коментират американски експерти.


„Не бих искала да всявам паника при майките, родили децата през 37 гестационна седмица,“ казва д-р Джуди Ашнър, професор по педиатрия и неонатология към медицинския център на университета Вандърбилт, „но практиката с планирането на раждането седмици преди термин трябва да се прекрати.“

Някои щатски болници вече въвеждат по-строги правила при планиране на раждане чрез цезарово сечение и при липсата на определени данни в полетата медицинска документация не се разрешава предприемането на такова.

В настоящото изследване около 15% от децата са родени чрез оперативно родоразрешение, но липсват данни затова дали те като новородени са се нуждаели и са получили конкретна по-специфична медицинска помощ.

Според статията в сп. Pediatrics цезаровото сечение се отразява на умствените способности на детето, макар и това да не е доказано категорично, тъй като при появилите се по този начин новородени обикновено се разглеждат други рискови фактори като ниско телесно тегло, липса на неонатологични грижи, тютюнопушене през бременността, социално-икономическо положение на семейството, които са от значение за интелекта.  

В 37-ма или 38-ма седмица бебето все още не е готово да бъде родено, е категоричното мнение на американските педиатри.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter