ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Календар на бременността: 16 гестационна седмица

Puls.bg   |   27 май 2012   |   Коментари 2
   
   
Календар на бременността: 16 гестационна седмица

Източник: istockphoto

1. Бъдещата майка

 

Матката расте, сега тежи около 250 грама. Плацентата също продължава да се развива. Амниотичната течност е около 210 мл.

През бременността обемът на кръвта сериозно се увеличава, с 50%, това натоварва кръвообращението. По тази причина, както и заради променения хормонален баланс и повишена секреция на мастните жлези кожата на лицето може да стане нетипично мазна за жената. Проблемът може да се намали като се подбере подходяща козметика за периода и се използват качествени измиващи гелове за кожата.
 

2. Бъдещото бебе

Дължината му е към 13,5 см, теглото – 70-71 грама.

Плодът изправя главата си. Очите и ушите фиксират мястото си. Видът му все повече се доближава до лицето, което ще срещнете след раждането. Междувременно започват да функционира отделителната система и кръвообращението. Сърцето изпомпва около 28,5 л кръв на ден, като това количество се увеличава с 2 литра ежедневно до 40-та гестационна седмица!
 

3. Какво да планираме

В периода 15-23 гестационна седмица се извършва следващото, второ високоспециализирано ултразвуково изследване, познато като фетална морфолофия. При това изследване се прави оценка на анатомията на плода за изключване на вродени структурни аномалии, уловими с помощта на техниката. Изследването е най-информативно в периода 20-23 г. с., като тогава могат да се видят около 80% от налични вече сериозни малформации. Тъй като организмът на плода, както като цяло, така и като отделни структури, е в процес на развитие, най-пълна оценка може да се даде между 28-32 гестационна седмица, през третото тримесечие.

На този етап, 15-23 г.с. специалистът изключва наличието на дефекти на невралната тръба, коремната стена и други, които могат да бъдат несъвместими с живота. При съмнение за наличието им е възможно обсъждане на извършването на амниоцентеза, с която да се отхвърли или потвърди диагноза за Синдром на Даун. На него се дължи вродено цялостно увреждане на плода заради хромозомна аномалия. Тризомията 21 – както още се определя този синдром - освен интелекта на бъдещото дете засяга и сериозно здравето му, правилното структуриране и развитие на жизнено важни органи. Подобно е положението и при другите видове тризомии – тогава, когато има трета хромозома към определена хромозомна двойка.

При ехографското изследване специалистът извършва и оценка на размерите на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодната течност. Техниката позволява и измерване на кръвопотока в кръвоносните съдове, което дава ценна информация за правилното функциониране системите на плода.

Обикновено феталната морфология се комбинира с биохимичен скрининг, при който се измерват нивата на алфа фета протеина (белтък, отделян от плода) и бета-човешки хорион гонадотропин (хормон, излъчван от плацентата) чрез изследване на кръв от бременната. Посредством специални програми то позволява изчисляване риска от тризомии и спина бифида.


Биохимичният скрининг е най-информативен в срока 16-18 г. с., като той се препоръчва, освен на жените над 35-годишна възраст, и в случаи на раждане на дете с вродени дефекти в семейството, прием на медикаменти през бременността, диабет и взимане на инсулин, вирусна инфекция и при излагане на радиация.

Биохимичният скрининг се провежда от високоспециализирани лаборатории. Такива у нас са Националната генетична лаборатория, която се намира на 14 етаж в сградата на "Майчин дом" в столицата и акредитираните генетични лаборатории към медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора.

Според показанията лекарят може да препоръча извършване на амниоцентеза. Това е изследване, което се предприема у нас между 16 и 19 гестационна седмица. Чрез пункция през коремната стена след местно обезболяване при постоянно ултразвуково наблюдение и контрол се взима част от амниотичната течност, в която се намират клетки от плода. Те се подлагат на цитологично изследване за хромозомни дефекти. Освен синдромите на Даун, Удуардс, Патау, могат да се установят и други вродени генетични заболявания като муковисцидоза, бета-таласемия и пр.


При попълването на формуляра за изследването е важно да се въведат точно възрастта, теглото и срокът на бременността до дни, който се определя от висококвалифицирания специалист, извършил ехографското изследване.

Време е да се ориентирате и за курсове за бъдещи родители, които включват достатъчно информация за самата бременност, раждането - видове и обезболяване, и първите грижи за бебето.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rumyana tasseva     2012-05-29 17:06:00
Г-жо Попова, нека да не забравяме, че Календар на бременността е поредица от текстове. И тази информация, която поднасяте вече е представена в нея, макар и в текст за друга гестационна седмица.
Veselinka Popova     2012-05-28 14:44:52
Вярно е , че през 20 - 23 г.с. изследването Фетална морфология е значително по - информативно , но тогава то е с по - ниска стойност по отношение на това , което може да бъде предприето при евентуално неприятни резултати , изискващи прекъсване на бременността . Всички знаем , че тази манипулация увеличава рискът за бременната жена , който носи с всеки изминат ден от бременността . Ето защо не бива да се пренебрегват тези изследвания и в по - ранния период - 11-13 и 15-19 гестационни седмици - когато могат да се съчетаят и с Биохимичен скрининг . С това тяхната информативна стойност се повишава . Всичко това има смисъл , разбира се , в случай , че семейството е готово при установяване на несъвместими с живота или социално значими аномалии у плода да прекъсне бременността .

От ред. Моля, да не пишете с главни букви.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter