ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Календар на бременността: 11 гестационна седмица

Puls.bg   |   19 април 2012   |   Коментари 3
   
   
Календар на бременността: 11 гестационна седмица

Източник: Dreamstime

1. За бъдещата майка

Докато бъдещото бебе расте с ускорени темпове, свито на кравай в матката, не могат да се отбележат съществени външни промени при бременната.


Някои жени забелязват различия във вида на косата, ноктите. Естествено за бременността е те да растат по-бързо, за което все още липсва научно обяснение – предполага се само, че се дължи на повишената циркулация на кръвта и ниво на хормони.

Ако все още страдате от сутрешно гадене, най-вероятно е все още да не сте наддала на тегло. Не се безпокойте дори, ако се е случило да отслабнете през първото тримесечие. Смята се за нормална загубата на тегло около килограм и половина (1,300 – 1,800 кг) през ранна бременност.

За периода на 9-те месеца е допустимо да се наддадат общо около 11 кг, максимум до 15 кг. Повече за наддаването на тегло през бременноста можете да прочетете в: Какъв е темпът на наддаване през бременността? и Напълняването през бременността – колко е нормалното?
 

2. Бъдещото бебе

Главата на фетуса изглежда прекомерно голяма за представите ни, тя е равна на половината от цялата му дължина. До края на тази седмица се разделят пръстите на ръцете и краката, досега те са били съединени с фина ципа.
Кожата му все още е изключително тънка и прозрачна. За разлика, костите му започват да укрепват.
Почти изцяло са формирани външните полови органи.
Дължината на фетуса, от главата до края на тялото, е малко над 6 см. Теглото е около 15-16 грама.
 

3. Въпроси свързани с бременността

Много жени се вълнуват дали е възможно да пътуват по време на бременността. В случай, че бременността се развива без усложнения и не съществуват рискове за състоянието, пътуването не е противопоказно.
Най-благоприятното време за пътуване – в случай на планиране на годишна почивка – е по време на второто тримесечие: тогава оплакванията от сутрешното гадене и повръщане би трябвало да са отминали и същевременно все още липсват характерните за последното тримесечие като отекли крака и тежест.
 

4. За бъдещия татко...

Не ви ли е любопитно какво се случва в корема на любимата ви жена? Вашето бебе вече е оформено, има си лице, ръчички и крачета, дори с пръстчета. Животът е невероятна магия, зараждащата се и скрита отначало от погледите ни. Можете да разгледате заедно с бъдещата майка материали за развитието на бебето и защо не да обсъдите някои въпроси, които може би тревожат, нея и вас.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

marusq.ivanova.1     2013-09-02 08:23:07
eh kolko ste prefarcuneni ve4e ........
Даскалов     2012-05-03 11:13:41
Кое му е ужасното?Не сте ли чували израза-тя спеше свита на \"КРАВАЙ\".Това сме го чели по приказките,не е сравнение на лекаря.......Малко сте чели......
Стран     2012-04-19 15:22:15
ужасно е това сравнение с кравая!!!.....
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter