ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Био производството - как е уредено в ЕС

Puls.bg   |   06 април 2012   |   Коментари 0
   
   
Био производството - как е уредено в ЕС

източник: Dreamstime

Според изследвания пазарът на биологични продукти нараства с 10-15% годишно.

 
Статистиката сочи, все повече европейски потребители търсят означенията за биологичен произход върху етикетите на различни продукти на пазара, в супермаркета или в ресторант.
 
Биологичното земеделие се определя като земеделска система, чиято цел е да осигури на потребителите прясна, вкусна и натурална храна, като същевременно отчита и уважава естествените природни цикли.
 
За да постигне това, био земеделието разчита на набор от цели, принципи и практики, чието предназначение е да се сведе до минимум човешкото въздействие върху околната среда и да се осигури функциониране на земеделската система по възможно най-естествения, близък до природата начин.
 
Практики на биологичното земеделие са:
  • Стриктни ограничения върху използването на пестициди и изкуствени торове, антибиотици за животни, хранителни добавки, спомагателни вещества в преработката на храните, както и други добавки от този тип.
  • Забрана за използването на генетично модифицирани организми.
  • Използване на ресурсите „на място“, например животински тор за обогатяване на почвата или фураж, произведен в самото стопанство.
  • Избор на растителни и животински видове, устойчиви на заболявания и добре адаптирани към местните условия.
  • Отглеждане на животните в свободни, открити пространства и чрез хранене с биологичен фураж.
  • Прилагане на животновъдни практики, отчитащи специфичните нужди на вида.
 
Биологичното земеделие е част от дълга верига на производство и доставки, обхващаща секторите на преработване, дистрибуция и продажби на биологични продукти, докато стигне до потребителя. Всяка дейност в тази верига е организирана така, че да има полезни въздействия в широк кръг от сфери, включително опазване на околната среда, хуманно отношение към животните, потребителско доверие, общество и икономика.
 
В Европейския съюз съществуват стриктни правила за био производство. Тези условия са посочени в Регламент (ЕИО) № 2092/91 на Съвета от 24 юни 1991 г. относно биологичното производство на земеделски продукти и неговото означаване върху земеделските продукти и храни.
 
Настоящият Регламент на ЕС за биологичното земеделие определя методите на работа в биологичното растениевъдство и животновъдство и правилата за преработка на храните и фуража, позволяващи използването на думата „биологичен“ върху етикета на крайния продукт. Спазване на разпоредбите на Регламента се изисква и за всички продукти, носещи логото на ЕС за означаване на биологична земеделска продукция Задължително е също така името и/или кода на контролиращите лица (например за България, BG-02), инспектирали и сертифицирали операторите на биологична продукция, да фигурира заедно с това означение.
 
Този „режим на означаване“ е установен, за да осигури на потребителите от държавите-членки на Европейския съюз сигурност и доверие в биологичния произход на продуктите, които се купуват. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter