ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Масло от морковено семе – малко познато, много полезно

Антон Асенов   |   06 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Масло от морковено семе – малко познато, много полезно

Източник: iStockphoto

Морковеното масло се получава чрез екстракция на изсушени моркови или по-често – на семена от морков. Затова в него се отчитат високи количества не само от вещества, съдържащи се в моркова, но и от такива, съдържащи се предимно в семето му.

 

Най-голям интерес от всички компоненти на маслото от морковено семе будят ценни вещества като витамин А, бета каротин, алфа и бета пинен, лимонен, сабинен, мирцен, бизаболол и др. Тези биоактивни компоненти определят високия потенциал на маслото от морковено семе за подсигуряване на ключови здравословни ползи.

 

Мощен антиоксидант
Много от веществата в състава на морковеното масло имат изявено антиоксидантно действие за неутрализиране на свободните радикали. Позитивното им действие се отразява както на вътрешното здраве, така и на външния вид на тялото, за поддържане вида на кожата, косата, ставите, мускулите, зрението.

 

Защита от инфекции
Маслото от морковено семе е едновременно природен антисептик и дезинфектант. Еднакво ефективно е при вътрешно и външно приложение срещу инфекции на гърлото, стомаха, червата, уринарния тракт, както и за лечение на кожни възпаления и за ускоряване зарастването на рани.

 

Детоксикация
Морковеното масло се препоръчва като средство за пречистване на кръвта и детоксикация на черния дроб от натрупани инсектициди, пестициди и други химикали, постъпващи с храната. Установено е, че ускорява изнасянето на пикочната киселина от кръвта, тъканите и ставите и подпомага лечението на подагра, ревматизъм и хронични отоци. В допълнение маслото от морковени семена е и природен диуретик – ускорява отделянето на урина, с която също се изнасят голяма част от вредните продукти, натрупани в организма.

 

 

Общоукрепващо действие
Пряко последствие от детоксикиращите свойства на морковеното масло е благоприятният ефект върху тонуса и общото състояние на организма.

 

Антиканцерогенна защита
Последните проучвания сочат, че маслото от морковено семе има и противораково действие и може да допълни лечението при рак на гърлото, стомаха или простатата. Защитата от канцерогени се асоциира с мощното антиоксидантно действие на маслото, както и с наличието на някои специфични биоактивни компоненти в него.

 

Най-честото направление, в което се ползва маслото от морковеното семе е в ароматерапията поради много приятния си земен аромат. Установено е, че маслото снема тревожността и има силен релаксиращ и освежаващ ефект. Може да се прилага и локално върху кожата, самостоятелно или в комбинация с други етерични масла – смесва се добре с масло от лавандула, авокадо, портокал, кедър и др.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter