ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кленов сироп или пчелен мед – кой е по-полезен?

Puls.bg   |   09 май 2018   |   Коментари 1
   
   
Кленов сироп или пчелен мед – кой е по-полезен?

Източник: iStockphoto

Макар да си приличат по текстурата, високата си сладост и изцяло природния произход кленовият сироп и пчелният мед са два много различни био продукта по отношение на полезните си съставки и здравословните ползи. Трудно може да се определи еднозначно кой от тях е по-полезен, защото липсата на един тип полезни вещества в единия продукт се компенсира от наличието на важни нутриенти, които на свой ред отсъстват от състава на другия продукт. Затова между кленовия сироп и пчелния мед не бива да се правят сравнения по полезно действие, а единствено съпоставки, защото и двата био продукта имат своите безспорни предимства.

 

Основното сходство между кленовия сироп и меда идва от съдържанието на въглехидрати и калории и от приблизително еднаквия гликемичен индекс. Много близко е и съдържанието на антиоксиданти в двата продукта. С това се изчерпват сходствата между тях.

 

Основните разлики в състава на кленовия сироп и меда идват от съдържанието на витамини, минерали и мазнини и от типа на преобладаващите в тях захари.

 

Макар и с близко съдържание на захари, двата продукта съдържат различни типове от тях. В кленовия сироп преобладава захарозата, която е основен въглехидрат и в състава на бялата захар. В пчелния мед основен представител на групата на въглехидратите е фруктозата.

 

Основно предимство на пчелния мед пред кленовия сироп е фактът, че в меда няма никакви мазнини. Независимо какъв тип растения са посещавали пчелите, съдържанието на мазнини в произведения от тях мед се задържа нулево. Кленовият сироп е беден на мазнини, но все пак трябва да се отчете наличието на около 0,2 г от тях в една супена лъжица от него.

 

Друго безспорно предимство на меда пред кленовия сироп е съдържанието на важни витамини – например витамин С и такива от групата В-комплекс. Като много полезен факт се изтъква високото съдържание на витамин В6 (пиридоксин), като пчелният мед е сред малкото естествени негови източници в големи количества.

 

 

Кленовият сироп също има свое голямо предимство пред пчелния мед. Липсата на разнообразие във витаминния му състав се компенсира от високото съдържание на определени минерали. Кленовият сироп значително превъзхожда меда по отношение съдържанието на желязо, калций, цинк и калий.

 

Ясно е, че не може да се каже, че единият продукт е по-полезен от другия. И пчелният мед, и кленовият сироп имат своите предимства. На база на това единствен фактор при избора на един от тях за по-редовна консумация би следвало да бъде различният вкус. Медът носи изразени флорални аромати, а кленовият сироп – дървесни.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

-|-     2018-05-09 15:53:49
"нутриенти" - "thumbs up" за нововъведение в езика
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter