ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо да приемаме масло от крил?

Puls.bg   |   02 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо да приемаме масло от крил?

Източник: iStockphoto

Маслото от крил се налага сред най-проучваните и предпочитани био продукти през последните години. Данните за състава му сочат, че по съдържание на омега-3 ненаситеми мастни киселини маслото от крил може да сеп олзва като алтернатива на рибеното масло, но това далеч не е единствената му биологична ценност.

 

Крилът представлява дребно ракообразно, разпространено почти повсеместно в Световния океан. Основното му предимство пред другите морски и океански продукти като източник на омега-3 киселини е много по-ниският риск да е замърсен с токсични продукти. Причина за това е фактът, че по-голямо количество от крила, използван за медицински цели, е добиван в северните части на океаните и около Антарктика.

 

На маслото от крил се приписват няколко различни ползи, съпоставими с тези, осигурявани от рибеното масло.

 

Полезно за сърцето
Високото съдържание на омега-3 мастни киселини в състава на маслото от крил оказва много позитивен ефект върху сърдечносъдовата система. В комбинация с правилно хранене и други здравословни аспекти в начина на живот, приемът на масло от крил помага за превенция на заболяванията, поразяващи сърцето и съдовете. Много благоприятен ефект омега-3 киселините носят и за регулацията на холестерола и триглицеридите.

 

Облекчава възпалителните процеси
Проучванията за биоактивното действие на маслото от крил показват, че приемът му помага за значително намаляване нивата на т.нар. С-реактивен протеин. Той е основен маркер за наличието на възпалителни процеси в организма. Благоприятният ефект на маслото от крил се свързва с облекчаване на възпалението и провокирани от него оплаквания като оток, болки и скованост. Най-позитивен ефект се установява при хора с артритни и други възпалителни заболявания, чието състояние се облекчава значително след прием на масло от крил.

 

Овладяване на пременструалния синдром
Установено е, че маслото от крил намалява гаденето, мускулните крампи и честите промени в настроението, които са най-честите симптоми на пременструален синдром при жените. Биоактивните съставки в маслото от крил намаляват производството на провъзпалителни фактори в организма и стимулират това на противовъзпалителните фактори. Проучванията показват, че прием на масло от крил за 3 месеца помага за значително оредяване проявите на пременструалния синдром във времето.

 

 

В допълнение към тези си ефекти, маслото от крил оказва благоприятно влияние и върху метаболизма, мозъчната дейност и състоянието на кожата. В тези сфери на грижите за здравето приемът му също би бил от полза.

 

Много важно е да се уточни, че при продължителен прием маслото от крил може да предизвика и нежелани последствия, свързани с прекомерно разреждане на кръвта, повлияване на храносмилателните процеси и поява на хронично стомашно разстройство. Затова приемът на масло от крил е важно да се съгласува с лекар, запознат с индивидуалното състояние на всеки човек. Това ще помогне за назначаване на прием в точно определена доза, а препоръчителният дневен прием в стандартния случай е неповече от 1000 мг масло от крил.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter