ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

С какво розовата сол е по-полезна от бялата?

Puls.bg   |   28 март 2018   |   Коментари 0
   
   
С какво розовата сол е по-полезна от бялата?

Източник: iStockphoto

Ползването на розова сол е важна част от съвременното течение за поддържане на близък контакт с природата и ползване на естествени и био продукти. Тази тенденция се поддържа от редица проучвания, които доказват благоприятния ефект на розовата сол и много по-слабите й негативни ефекти върху здравето в сравнение с бялата сол.

 

Розовата сол дължи приятното си оцветяване и полезните си действие на специфичния си минерален състав. Добре е да се знае, че не самот.нар.  хималайска сол има естествено розов цвят. Розова сол се добива в много райони на света, като на местата, където залежите са по-голями, дори има изградени лечебни заведения и санаториуми за използване полезните свойства на розовата сол направо на място – в самите мини, където тя се добива.

 

Здравословните ползи от розовата сол са обект на специална наука – халотерапия, методите на която се прилагат масово в последните години с популяризирането на т.нар. солни стаи. Клиничните проучвания показват, че прилагането на розова сол носи широка гама от благоприятни ефекти.

 

Позитивен ефект върху метаболизма и храносмилането
Основният метод за достъп до благоприятното действие на розовата сол е чрез вътрешният й прием като заместител на бялата сол на трапезата. Богатият й минерален състав подпомага поддържането на електролитния баланс на тялото. Точно балансиращата роля е основното предимство, извисяващо розовата над бялата сол. Счита се, че този й ефект е налице включително и по отношение на кръвното налягане – област, в която бялата трапезна сол има доказано негативен ефект. Хармонизиращото действие на розовата сол е налице и по отношение на алкално-киселинния баланс на тялото, важен за нормалното храносмилане, усвояването на полезните вещества от храната и извеждането на токсините от тялото.

 

 

Солена баня
Розовата сол показва благоприятни ефекти не само чрез вътрешен прием, но и чрез външно прилагане. Вана с розова сол помага за образуване на защитен минерален слой върху кожата, който задържа влагата в нея и я предпазва от прекомерно пресушаване. Освен това на база на осмозата солената вода ще извлече токсините, натрупани в кожата и ще позволи на тяхно място тя да си набави полезни минерали и микроелементи. Счита се, че ваната с розова сол активира регулаторните и саморегенериращи механизми на тялото.

 

Естествен неутрализиращ агент
Лампи с кристали от розова сол се ползват в домакинството за пречистване на въздуха вкъщи. Счита се, че йоните, отделени при нагряване на солните кристали, неутрализират радиационния фон, пречистват въдуха и може да ускорят възстановителните процеси в кожните клетки, подпомагайки енергийния им баланс.

 

Чисто физическите ползи от розовата сол се допълват и с емоционални и духовни такива. Затова тя се ползва и в широк спектър от релаксиращи процедури и такива от сферата на алтернативната медицина.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter