ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Етеричните масла в помощ срещу пролетна алергия

Puls.bg   |   14 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Етеричните масла в помощ срещу пролетна алергия

Източник: iStockphoto

Етеричните масла са сред най-добре познатите био продукти, осигуряващи природна помощ при алергия. Причината е в това, че те съдържат всички полезни съставки на билките , от които са извлечени, но в много по-концевнтрирана форма.

 

Повишената алергична нагласа е сред водещите причини за хронични здравословни проблеми в световен мащаб. С настъпванеот на пролетта проявите на алергия логично зачестяват. Като най-изявени сезонни алергени действат поленовият прашец и праховите частици, включващи и повсеместно развиващите се през пролетта мухъли и плесени. Статистиката сочи, че алергия към тях има един на средно пет души.

 

И докато окончателното лечение на алергия към полени и прахови частици е невъзможно, то може да се разчита на ефективни средства за облекчаване на проявите й. Сред тези средства са и някои био масла, които се ползват успешно за овладяване на кожните, както и на общите системни прояви при алергична реакция.

 

Масло от мента
То е известно с релаксиращия си ефект върху мускулатурата, включително гладкомускулните влакна в стените на кръвоносните съдове. От една страна, това помага за облекчаване на кашлицата и другите респираторни прояви при пролетна алергия. От друга страна, позитивният ефект върху съдовите стени подпомага отшумяването на алергични прояви като оток, зачервяване и др.

 

Концентрираното масло от мента има и общо релаксиращо и ободряващо действие за облекчаване умората, отпадналостта и другите странични прояви, съпътстващи алергичните пристъпи.

 

Масло от тамян
То притежава изявена противовъзпалителна активност. Клиничните проучвания показват, че облекчава възпалителните процеси при бронхит и синузит. Това му действие е полезно за по-бързо овладяване на респираторните прояви при алергична реакция, особено при хора с астма.

 

Масло от евкалипт
Това е своеобразната природна панацея при пролетна алергия. Маслото от евкалипт е първи избор за природна помощ при възпалителни и инфекциозни заболявания по лигавицата на горните дихателни пътищa. Облекчава кашлицата и дрезгавината на гласа.

 

Посочените био масла са ефективни за облекчаване на общите дихателни прояви при пролетна алергия (кихане, кашляне), както и на зачервяването и подпухването на очите и лигавиците по лицето. Сред био продуктите има и такива, ефектвини и срещу кожните алергични реакции.

 

 

Масло от лавандула
То има много щадящ ефект върху кожата, съчетан с активно действие за намаляване на раздразнението и облекчаване на сърбежа. Ускорява и възстановяването нормалния вид на кожата след алергичен обрив.

 

Масло от чаено дърво
То е известно с комплексното си противовирусно, противогъбично и антибактериално действие. Намалява риска от допълнително раздразнение и инфектиране на кожните прояви при алергия.

 

Освен това маслото от чаено дърво може да намали отока, провокиран от локалното отделяне на хистамини в зоната на кожата.

 

Био маслата за подпомагане облекчаването на алергичните реакции може да се прилагат чрез инхалация, чрез дифузиране с овлажнителя за въздух или директно върху кожата при локални алергични прояви. Във всички случаи е добре да се спазват мерките за безопасност, съобразени с високата концентрация на маслата за избягване на нежелани реакции.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter