ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За какво помага пчелният прашец?

Puls.bg   |   06 март 2018   |   Коментари 0
   
   
За какво помага пчелният прашец?

Източник: iStockphoto

Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даряват. Т.нар. пчелен прашец не само не отстъпва на меда, но в някои аспекти дори го превъзхожда по полезно и лечебно действие.

 

Пчелният прашец е производно на цветния прашец, който пчелите събират от растенията и го смесват с нектара и със секрета от слюнчените си жлези. Така се формират малки гранулки, които пчелите складират в кошера си и които лесно може да се събират.

 

Пчелният прашец често се означава и като пчелен полен и е известен отдавна с лечебното си действие. Съвременните проучвания в тази насока са повод той да се означава и като суперхрана. Много богат е на биоактивни съединения, белтъчини, мастни киселини, витамините А, В, D и Е, както и на важни микро- и макроелементи като калций, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, мед и селен. Този комплексен състав превръща пчелния прашец в един от най-здравословните био продукти, носещ разнообразни здравни ползи.

 

Изявено противовъзпалително действие
Проучванията показват, че пчелният прашец инхибира активността на ензими, които отключват възпалителните процеси в органзима и съпътстващия ги болков синдром. В допълнение забавя и производството на азотен оксид, който повлиява състоянието на кръвоносните съдове и също има участие във възпалителните реакции. Като основна причина за изявното противовъзпалително действие на пчелния прашец се посочва високото съдържание на биофлавоноиди в него.

 

Мощен антиоксидант
Богат на антоциани и флаваноли, пчелният прашец има и мощно антиоксидантно действие. Добре е се знае обаче, че то се подсигурява от съставките, извлечени от пчелния прашец. Така доколко силен антиоксидант ще бъде пчелния прашец зависи от това в кой период на годината е събиран и какъв тип растения са цъфтели в този период.

 

Подкрепа за черния дроб
Антиоксидантното действие е много полезно за стимулиране естествената регенерация на чернодробните клетки. Има научни данни, че пчелният прашец, събиран в периода на цъфтеж на кестените, подпомага възстановяването на черния дроб от различни типове увреждания - интоксикация, омазняване и др.

 

 

Превенция на алергиите
Доказано е, че пчелният прашец инхибира активността на мастоцитите - специфични имунни клетки, които отключват алергичната реакция. Редовният прием на пчелен прашец може успешно да профилактира отключването на сезонните алергии при хора с повишена алергична нагласа. Добре е да се знае обаче, че пчелният прашец може да действа и като алерген при хора, алергични към полени. Затова при тях той е противопоказен.

 

За по-лесно понасяне на менопаузата
Установено е, че при жени в менопауза, които са подложени на хормонозаместителна терапия, пчелният прашец помага за намаляване на страничните ефекти. Освен това био продуктът е показан и за редуциране симптомите на хормоналния дисбаланс и естрогеновия дефицит през климактериума.

 

Въпреки многото му полезни действия пчелният прашец трябва да се прилага с внимание и след лекарска консултация при бременни и кърмачки, както и при хора, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта, тъй като прашецът може да повлияе на активността им.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter