ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

3 био масла помагат при белези по кожата

Puls.bg   |   10 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
3 био масла помагат при белези по кожата

Източник: iStockphoto

Подобряването вида на кожата при белези изисква най-разнообразни намеси. В някои случаи, най-често при порязване и други физичекси травми, белезите са вдлъбнати и за заличаването им е необходимо стимулиране регенерацията на кожата. В други случаи белезите са хипертрофични, т.е. изпъкнали и заличаването им изисква изтъняване на кожата или забавяне пролиферацията на кожните клетки. Има и депигментирани белези, например тези получени вследствие на изгаряне, които изискват изсветляване на кожата и нормализиране на пигментацията й.

 

И в трите случая ключово е навременното третиране на белезите, когато кожните деформации и несъвършенства все още подлежат на корекции. Позитивен ефект в такива случаи имат някои био масла, като те може да се ползват успешно за подобряване вида на кожата при трите основни типа белези, споменати по-горе.

 

Лавандулово масло при вдлъбнати белези
Маслото от лавандула стимулира растежа и деленето на кожните клетки. Този ефект е особено полезен за успешното регенериране на кожата в зоната на белега и постепенно възвръщане на гладкостта й в засегнатия участък. Колкото по-рано започне третирането на белега, толкова по-позитивни се очаква да бъдат резултатите. Важно е раната да е вече зарастнала, за да не се провокира допълнително дразнене на кожата.

 

Кокосово масло при депигментирани белези от изгаряне
Повечето белези, останали след изгаряне на кожата, са с изменена пигментация. Най-често те са по-тъмни от заобикалящата ги кожа. За третирането им кокосовото масло е подходящо в два аспекта. То преотвратява инфекциите преди окончателното зарастване на раната и забавя пролиферацията на кожните клетки. Така намалява риска белегът да хипертрофира и да се издигне над нивото на кожата. В допълнение кокосовото масло помага за изсветляване на кожата. След зарастване на раната кокосовото масло може да се прилага заедно със сок от лимон за засилване на ефекта и изравянване на пигментацията на кожата в засегнатия участък.

 

 

Масло от маслини при хипертрофични белези
Зехтинът е отлично средство за задържане на влагата в кожните клетки. Така поддържа нейната еластичност и улеснява свиването на хипертрофичните белези, формирани над повърхността на кожата. В допълнение маслиновото масло улеснява излючването на повърхностните епидермални клетки, формиращи основната част от хипертрофичните белези.

 

Посочените био масла или козметични продукти с високо тяхно съдържание може да се ползват като първо средство за подобряване вида на кожата при формиран белег. В по-леките случаи употреба на сериозни медикаменти може изобщо да не се наложи. Дали ще се стигне дотам, зависи от особеностите на кожата и от това колко скоро се е формирал белегът и до каква степен подлежи на корекция.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter