ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо масло от евкалипт при дихателни инфекции?

Puls.bg   |   03 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо масло от евкалипт при дихателни инфекции?

Източник: iStockphoto

Макар и най-известно с факта, че е препдочитана храна за коалите евкалиптовото дърво носи редица здравни ползи и за хората, био маслото от евкалипт е сред най-мощните природни продукти за превенция и допълващо лечение на дихателни инфекции, което го прави първи избор в сезона на грипа.

 

В този аспект маслото от евкалипт подпомага справянето както с грипните вирусни инфекции, така и с техните бактериални усложнения.

 

Благоприятното влияние на маслото от евкалипт при дихателни инфекции се обяснява с 3 фактора:

  • Стимулира локалния имунитет в зоната на лигавицата на дихателната система;
  • Има антиоксидантен ефект;
  • Подобрява кръвната циркулация по протежението на дихателните пътища;

 

Този комплексен ефект се обяснява с високото съдържание на мощното органично съединение евкалиптол, означавано и като цинеол. Благодарение на него евкалиптовото дърво има благоприятен ефект върху цялото протежение на дихателната система и се ползва успешно в няколко направления.

 

Овладяване на инфекции на долните дихателни пътища
Евкалиптовото масло показва висока ефективност при остри и хронични респиратовни инфекции като астма, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др.

 

Благоприятното действие се дължи на способността на маслото от евкалипт да отпуска мускулатурата в стените на дихателните пътища, да улеснява дишането и да повишава притока на кислород към белия дроб. За максимален ефект може да се разчита на инхалации с масло от евкалипт или на прилагането му като компрес върху гръдния кош.

 

Отпушване на синусите
Евкалиптовото масло се прилага успешно и срещу инфекции на горните дихателни пътища, например в зоната на синусите. Установено е, че гаргарата или инхалацията с масло от евкалипт при лечение на синузити  показва съпоставим ефект с този от прилагането на някои локално действаши лекарства.

 


Допълващо лечение на настинка и грип
Маслото от евкалипт има силно откашлечно действие. То стимулира секрецията на лигавицата на дихателните пътища и улеснява изнасянето на задържащият се по протежението й секрет. Това помага за овладяване на влажната кашлица при грип и настинка и за намаляване на възпалението, провокирано от микроорганизмите, колонизиращи лигавицата и задържащи се във въпросния секрет.

 

При лечение на грип и настинка може да се разчита на няколко капки евкалиптово масло прибавени към водата в овлажнителя на въздуха вкъщи. Като алтернатива може да се прилагат инхалации или компреси с евкалиптово масло локално върху гърлото или синусите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter