ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аналог на ванилията облекчава псориазиса

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Аналог на ванилията облекчава псориазиса

Източник: iStockphoto

Група от китайски учени правят любопитно откритие – изследването им идентифицира съставка, която евентуално може да се използва за превенция и лечение на псориазис.


За целите на изследването екипът използвал ванилин и се установило, че той може да се използва не само за лечение, но и за превенция, поради атаката му върху възпалителните протеини, отговорни за псориазиса.


Ванилинът е изкуствена съставка, базирана на основния компонент в естествените ванилови шушулки, който намира широко приложение в хранителната индустрия като овкусител за сладкиши и други печива.


Предишни изследвания вече са подсказали, че тази съставка може да намали отделянето на определен вид цитокини – интерлевкини. Това са сигнални вещества, отделяни от клетките, които „приканват“ клетките на имунната система и предизвикват имунен отговор – възпаление.


Псориазисът е хронично дерматологично заболяване, предизвикано от свръхактивен имунен отговор, който води до усилено делене на клетките в повърхностния слой на кожата. Проявява се с псориатична плака – зачервена, сърбяща, груба и лющеща се кожа. Те най-често са локализирани по лактите, коленете, скалпа, ръцете и краката.

 


Авторите на новото проучване подчертават, че интерлевкини 17 и 23 (IL-17, IL-23) имат ключова роля в генезата на псориазиса и са си поставили за цел да изучат влиянието на ванилина върху тези два интерлевкина.


Използвайки лабораторен модел, те пресъздали условията на псориатично възпаление и открили, че то е свързано с повишаване нивата на IL-17 и IL-23. След това те наблюдавали влиянито на ванилина върху еволюцията на процеса в различни дози. Установено било, че във високи дози, ванилинът намалил кожните прояви на псориазиса.

 
Нещо повече – независимо от дозата, ванилинът намалил нивото на интерлевкините 17 и 23.


В заключение, екипът посочва ванилина като ефективна биоактивна съставка срещу кожно възпаление при псориазис. Данните трябва да бъдат потвърдени от бъдещи изследвания.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter