ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Маслото от канела стимулира горенето на мазнини

Puls.bg   |   29 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Маслото от канела стимулира горенето на мазнини

Източник: iStockphoto

Цинамалдехид – специфичен биофлавоноид, съдържащ се в канелата и придаващ й характерния аромат, действа стимулиращо на метаболизма. До момента лабораторно беше проследяван основно позитивният ефект на цинамалдехида върху високата кръвна захар. Ново проучване обаче затвърждава доброто име на канелата и като средство за контрол на теглото.

 

Етеричното масло от канела има много високо (около 50%) съдържание на цинамалдехид. Проучването на екип от университет в щата Мичиган, САЩ, установява, че то стимулира термогенезата в адипоцитите – специфични мастни клетки, изграждащи мастната тъкан, ползвана като енергиен запас на организма. Повишената термогенеза в адипоцитите ускорява горенето на мазнини като средство за снабдяването на организма с енергия.

 

Данните са получени след лабораторно проследяване ефекта на цинамалдехида върху мастните клетки при хора на различна възраст и с различен индекс на телесна маса (ИТМ). Установено е, че третирането с биофлавоноида отключва експресията на определени гени в адипоцитите и синтеза на ензими, стимулиращи метаболизма на мазнините.

 

Ролята на адипоцитите е свързана с натрупване на мастна тъкан за обезпечаване на организма с енергия в периоди, когато храната не достава достатъчно. Именно в тези клетки обаче се натрупват и излишните мазнини, които се свързват със затлъстяването и отключват асоциираните с него системни проблеми като диабет и хипертония. Ето защо позитивният ефект на маслото от канела за активиране метаболизма на мастните клетки и горене на тези мазнини представлява много полезно откритие.

 

 

Регулаторните механизми на тялото ни са настроени така, че да прекъсват всеки консумиращ енерги процес в момента, когато той би довел до разхищение на тази енергия. Именно тези еволюционно наложени механизми обаче са в основата на епидемията от затлъстяване днес, когато разходването на енергия е много по-слабо от интензивността, с която се натрупват резервните мастни депа. Доказването благоприятния ефект на маслото от канела се разглежда като средство за ефективно противодействие срещу тези процеси и активиране горенето на излишните мазнини.

 

Предстои да се изясни дали ползите от цинамалдехида в маслото от канела може да се ползват по някакъв по-специфичен начин. До изясняване на тази особеност това чудодейно био масло може да се ползва и по традиционните начини – в производството на храни, като добавка към локално прилагани върху кожата козметични продукти, за ароматизиране на въздуха и др.

 

Данните от проучването са публикувани в специализирания журнал Metabolism.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter