ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пчелен мед – защо е добър антибиотик?

Puls.bg   |   03 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Пчелен мед – защо е добър антибиотик?

Източник: iStockphoto

Медицинските свойства на пчелния мед са познати от хилядолетия на човечеството – употребата му като целебно мазило е документирано още в древен Шумер (2100-2000 г. пр. Хр), а Аристотел е дискутирал ползите на различни видове мед за очното здраве и зарастването на рани (384-322 г. пр. Хр ).
 
На съвременната медицинска наука е известно, че някои видове пчелен мед притежават силни имуностимулиращи свойства: те подпомагат производството на цитокини от моноцитите, предшественици на защитните клетки макрофаги. Медът облагородява и храносмилателната система – подпомага поправката на увредения чревен епител, стимулира производството на нова тъкан и потиска възпаленията в червата и стомаха, което го прави ефективно средство за облекчаване на язви и гастрити.
 
На малцина е известно обаче, че пчелният мед има и антибиотично действие. Видове мед като манука, например, са доказано ефективни срещу множество човешки патогени, включително Escherichia coli , Enterobacter aerogenes, Salmonella typhimurium и Staphilococcus aureus. Изследвано е влиянието на различни видове мед и е установено, че повечето от тях притежават ефективни антибиотични свойства, както за вътрешна употреба, така и при третирането на външни, кожни и тъканни наранявания и инфекции. Медът все още се използва за по-бързото оздравяване на рани и предотвратяването на инфекции в тях.
 
 
Противомикробните свойства на меда се дължат на няколко фактора: високата му осмотичност - може да разкъсва мембраните на някои патогени при контакт; на високата му киселинност - нивата на pH са между 3,2 и 4,5 – това потиска развитието на някои опасни бактерии; на наличието на водороден пероксид – H2O2 химически разрушава мембраните на патогените; и на някои фитохимикали като метилглиоксала.
 
Концентрацията на пероксид е основната величина, спрямо която се измерва антибиотичната сила на меда и зависи както от наличните глюко оксидази, синтезирани от пчелите, така и от каталазите, постъпващи в меда от цветния полен.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-07-06 16:55:16
obojavam ,
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter