ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психоделиците – ефективни срещу депресията

Puls.bg   |   14 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Психоделиците – ефективни срещу депресията

Източник: iStockphoto

Невробиолози от Бразилия предоставят на научния свят данни за ефективността на аяуаска в борбата срещу депресивните състояния. Аяуаска е името на отвара с мощни психотропни свойства, използвана като лек в народно-медицинските практики на някои южноамерикански народи. 
 
Д-р Араухо от университета Rio Grande do Norte провежда две изследвания – през 2015 и 2016. В първото изследване участвали 6 доброволци, а във второто – 17. Той установява и демонстрира, че еднократен прием на отварата е достатъчен за бързо облекчаване на депресивните симптоми, без значими странични ефекти. 
 
Ефектите били трайни и се наблюдавали през целия период на изследването (21 дни) – подобрено настроение, повишаване на самочувствието, потушаване на нервността и тревожността, повишен апетит, подобрено качество на съня, повишена енергия и общо задоволство от живота.
 
Леор Роузман от лондонският Imperial College съобщава за сходни резултати при третирането на депресивни състояния с друг мощен психоделик - „магическите“ или псилоцибни гъби. В изследването му, 20 души с неподатлива на лечение депресия били двукратно дозирани с псилоцибин – активната съставка на гъбите. 
 
 
По време на клиничното им изследване, пациентите били със слушалки и затворени очи, за да се подсили интроспекцията им. За 19-те души, които завършили изследването, били отбелязани драматични подобрения в общото и психично състояние, развиващи се до 7 дни след психоделичният прием. Според изследването, положителните промени се задържали около 5 седмици след прием, като след това някои от участниците продължили да се подобряват, а други – да се връщат към депресивното си състояние.
 
Учените смятат, че психоделичните вещества намиращи се в магическите гъби и аяуаската имат огромен лечебен потенциал спрямо психичните заболявания и разстройства. За разлика от фармакологичните антидепресанти, които потискат както негативните, така и позитивните емоции, психоделиците ги правят точно обратното - усилват ги многократно. В присъствието на специалист, това улеснява терапевтичният процес и позволява на и на лекуващия и на пациента да вникнат по-дълбоко в същността на психологичният проблем.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Био продукти
реклама
Галерия
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Био продуктите, които си заслужава да купуваме
Коледни подаръци от био магазина
Коледни подаръци от био магазина
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter