ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фитоестрогени и фитохормони – не са едно и също! (І част)

Puls.bg   |   06 февруари 2010   |   Коментари 0
   
   
Фитоестрогени и фитохормони – не са едно и също! (І част)

Ниското ниво на естрогени в организма нарушава синтеза на колаген и хиалуроновата киселина, което се отразява на еластичността на кожата и води до поява на бръчки.

Начин да се реши този проблем е да се набави необходимото количество естрогени.

Добавянето на синтетични естрогени в козметичните продукти обаче е проблем. За сметка на това в козметичната индустрия все повече се използват екстракти от растения, чиято структура наподобява максимално естрогените и, което е по-важно, са в състояние да имитират действието им върху кожата. Фитоестрогените се използват предимно в сериите anti-age и за проблемна кожа.


Какво представляват фитохормоните?
Фитоестрогените и фитохормоните не са идентични вещества.
Още преди 90 години става ясно, че растежът и развитието на растенията се контролира от хормони. За да се прави разлика между тези хормони от хормоните на човека и животните, те са наречени фитохормони.

Фитохормоните се описват като съединения, които се синтезират в малки количества в една част на растението и довеждат до специфичен ефект на растеж или образуване на форми, след като се транспортират до други части на растението и се поемат от съответните рецептори.


За разлика от свойствата на хормоните при животните и човека действието на фитохормоните зависи от комплекс фактори – концентрация на веществото, състояние на растението, условия на околната среда и полифункционалността им.


Към фитохормоните спадат ауксините (производни на индола), хиберелини (тетрациклични карбонови киселини от класа на дитерпеноидите), цитокини (производни на 6-бензиламинопурина), абсцизова киселина и етилен (ненаситен въглехидрат с двойна връзка). Тези вещества обаче не притежават свойствата на естрогени.

При опит на екип от Университета на Калифорния да приложи и изследва действието на кинетина и зеатина в козметични продукти, се установя само антиоксидантното им действие, но не и подобно на естрогените действие, което прави безсмислено приложението им в козметиката, тъй като не подхранват клетките на кожата.


Фитоестрогени
Фитоестрогените са вещества, които се съдържат в растенията и имат действие подобно на естрогените. Фитоестрогените обаче не са фитохормони.

Отначало към фитоестрогените се отнасят стерините, които са част от растителните мазнини и не се синтезират в организма на човека. Химичната им структура обаче напомня тази на естрогените на човека, което според учените предполага свойство да активизират същите рецептори на повърхността на клетката, като естрогена. По същата логика се смята, че фитоестрогените могат да стимулират образуването на колаген и фибронектин.

Предтеча при синтезирането на хормони при човека и стероидните фитоестрогени е едно и също вещество – сквален, което по цикличен път се превръща в ланостерол. По нататък с участието на холестерола в организма от него се образуват хормони.

Растителните стерини са разнообразни. Растенията разполагат с голям набор ензими на крайните стадии на биосинтеза на стероиди, за разлика от животните, което именно им  позволява да образуват разнообразие от стероидни съединения.

 

Втора част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Красота и медицина
реклама
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising