ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За проблемите с очите накратко

Puls.bg   |   25 януари 2012   |   Коментари 0
   
   
За проблемите с очите накратко

Източник: Dreamstime

Най-често срещаните оплаквания, свързани с очите, са: замъглено виждане, петна, затруднено виждане през нощта. Те могат да бъдат безопасни дразнения или ранен признак за проблеми.

 

1.    Късогледство

Късогледството (миопия) може да създаде проблеми с шофирането, практикуването на някои видове спорт, да затрудни детето в училище. Симптомите включват главоболие, кривогледство, чувство на отпадналост.

В голяма част от случаите състоянието е наследствено. Причина за неговата поява може да бъде и четене от близо за продължителен период от време. Миопията се „коригира” с очила, контактни лещи или операция.

Обикновено прекалено дългата очна ябълка причинява късогледство. Необичайната форма на роговицата обаче също може да бъде виновна. Късогледството често се развива при децата в училищна възраст и юношите, които трябва да сменят очилата и лещите, докато растат. Състоянието обикновено се стабилизира с навършването на 20 години.


2.    Далекогледство

Повечето хора при раждането сме с леко далекогледство – хиперопия. В периода на детството обаче проблемът обикновено отшумява и зрението се нормализира. В случите, когато това не се случи, засегнатият вижда добре отдалечени обекти, но четенето на книги, плетенето и фокусирането на близки предмети е затруднено.

Хиперопията е наследствена, а симптомите включват проблеми с четенето, замъглено виждане през нощта, преумора на очите и главоболие. Лечението може да включва носене на очила, контактни лещи или операция.

Тук проблемът е обратен на късогледството – очната ябълка обикновено е по-къса. При тежките случаи на далекогледство, особено след 40-годишна възраст, зрението на далече също може да бъде размазано.

Необичайната форма в роговицата или лещата може да доведе до далекогледство. При децата, които страдат от по-тежка форма на състоянието, има по-голяма вероятност да се появи и кривогледство и да срещат затруднения при четене. Това е една от причините, поради които лекарите препоръчват да се провеждат тестове на зрението при по-малките деца.

 

3.    Пресбиопия

Пресбиопията е форма на далекогледството. Специфичното при нея е, че симптомите се появяват след навършване на 40-годишна възраст. Затова състоянието е известно и като „старо око”. Причината е, че лещите на очите стават по-малко гъвкави и не могат да променят формата си, за да фокусират обекти на близко разстояние.

Решението в тези случаи е - допълнителен чифт очила за четене или очила с бифокални стъкла, които едновременно да коригират зрението за близко и далече.

 

4.    Астигматизъм


Състоянието астигматизъм се характеризира с липса на способност за фокус, независимо от разстоянието. Проявява се, когато роговицата на окото е деформирана. В този случай светлинните лъчи се разпръскват в различни части на ретината, вместо да се съсредоточат на едно място.

Симптомите могат да включват главоболие, умора и напрежение в очите. Очила и контактни лещи могат да коригират проблема. Хирургическата намеса също е възможност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising