ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За проблемите с очите накратко

Puls.bg   |   25 януари 2012   |   Коментари 0
   
   
За проблемите с очите накратко

Източник: Dreamstime

Най-често срещаните оплаквания, свързани с очите, са: замъглено виждане, петна, затруднено виждане през нощта. Те могат да бъдат безопасни дразнения или ранен признак за проблеми.

 

1.    Късогледство

Късогледството (миопия) може да създаде проблеми с шофирането, практикуването на някои видове спорт, да затрудни детето в училище. Симптомите включват главоболие, кривогледство, чувство на отпадналост.

В голяма част от случаите състоянието е наследствено. Причина за неговата поява може да бъде и четене от близо за продължителен период от време. Миопията се „коригира” с очила, контактни лещи или операция.

Обикновено прекалено дългата очна ябълка причинява късогледство. Необичайната форма на роговицата обаче също може да бъде виновна. Късогледството често се развива при децата в училищна възраст и юношите, които трябва да сменят очилата и лещите, докато растат. Състоянието обикновено се стабилизира с навършването на 20 години.


2.    Далекогледство

Повечето хора при раждането сме с леко далекогледство – хиперопия. В периода на детството обаче проблемът обикновено отшумява и зрението се нормализира. В случите, когато това не се случи, засегнатият вижда добре отдалечени обекти, но четенето на книги, плетенето и фокусирането на близки предмети е затруднено.

Хиперопията е наследствена, а симптомите включват проблеми с четенето, замъглено виждане през нощта, преумора на очите и главоболие. Лечението може да включва носене на очила, контактни лещи или операция.

Тук проблемът е обратен на късогледството – очната ябълка обикновено е по-къса. При тежките случаи на далекогледство, особено след 40-годишна възраст, зрението на далече също може да бъде размазано.

Необичайната форма в роговицата или лещата може да доведе до далекогледство. При децата, които страдат от по-тежка форма на състоянието, има по-голяма вероятност да се появи и кривогледство и да срещат затруднения при четене. Това е една от причините, поради които лекарите препоръчват да се провеждат тестове на зрението при по-малките деца.

 

3.    Пресбиопия

Пресбиопията е форма на далекогледството. Специфичното при нея е, че симптомите се появяват след навършване на 40-годишна възраст. Затова състоянието е известно и като „старо око”. Причината е, че лещите на очите стават по-малко гъвкави и не могат да променят формата си, за да фокусират обекти на близко разстояние.

Решението в тези случаи е - допълнителен чифт очила за четене или очила с бифокални стъкла, които едновременно да коригират зрението за близко и далече.

 

4.    Астигматизъм


Състоянието астигматизъм се характеризира с липса на способност за фокус, независимо от разстоянието. Проявява се, когато роговицата на окото е деформирана. В този случай светлинните лъчи се разпръскват в различни части на ретината, вместо да се съсредоточат на едно място.

Симптомите могат да включват главоболие, умора и напрежение в очите. Очила и контактни лещи могат да коригират проблема. Хирургическата намеса също е възможност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter