ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да се справим с неприятната миризма при потене?

Румяна Тасева   |   06 юли 2011   |   Коментари 7
   
   
Как да се справим с неприятната миризма при потене?

С трайно по-високите атмосферни температури, все по-актуален проблем е изпотяването на тялото. Изпотяването е естествена реакция на организма, която е част от процеса на терморегулацията му.


Отделянето на пот се наблюдава и при усилена физическа дейност, също в резултат на терморегулация. При активна физическа дейност и постоянна работа на мускулите, в организма нормално се отделя и повече топлина.


Високата температура, независимо дали факторът е външен или вътрешен, е неблагоприятен фактор за фините процеси в организма и функциите на клетките, ето защо се задейства защитент механизъм, регулиращ температурата на тялото.


В този процес активно участват потните жлези, като отделят секрет, чиято функция е да охлажда. Изпотяването обаче ни причинява неприятен дискомфорт. Появата на мокри петна върху облеклото като че ли е по-малко притеснителният проблем. Как да се справим с неприятната миризма, която отделя тялото и защо всъщност тя е налична?

 

 

1.

Потта сама по себе си представлява отделена вода от екринните жлези, които са разпространени по цялото тяло от деня на раждането ни и наброяват между 2 и 5 милиона. Освен вода, потта съдържа и сол – натриев хлорид и други соли, както и отпадни продукти на обмяната на веществата, като урея.


Именно тези отпадни продукти са първият фактор потта да отделя миризма. Проблемът не би бил толкова сложен, ако не се прибави и следващата по-съществена причина за миризмата от потта. По кожата ни нормално се намират множество микроорганизми, които отчасти представляват и нейната естествена микрофлора. Продуктите, които се отделят от жизнената дейност на част от бактериите в нея, в комбинация с отпадналите мъртви кожни клетки и размекнат кератин, загинали микроорганизми, натрупани собствени соли и отпадни вещества, дават среда, която се отразява неприятно на обонянието ни.


„Любимото“ място на тези бактерии е – познайте – гънките на тялото. Има обаче и още една причина за неприятната миризма.
 

 

2.


Потта се отделя и от апокринните жлези, които се развиват през пубертета. Те се намират в подмишничните ямки и в слабинната област. Типичното за тях е, че отделят секрет, богат на липиди, т.е той е с мастна примес, която можем да кажем, че е буквално „деликатес“ за микроорганизмите, намиращи се по кожата. Бактериите разграждат тези липиди до ниско верижни мастни киселини, което и допринася за засилването на неприятната миризма.

 

 

3.

Какво е решението? Редовното измиване на тялото категорично е решение, но... Но грижата за тялото в този аспект следва да е много разумна и премерена. Защото с измиването се отстраняват освен бактериите, които допринасят за неприятната миризма, и микроорганизмите, чието действие е точно обратното.

 

 


По кожата ни се намират и специфични лактобактерии, част от нейната естествена микрофлора, които отделят млечна киселина. Тази киселина има свойството да държи растежа на нежеланите бактерии, в случая едни от виновниците за неприятната миризма. Ето защо количеството на лактобацилите е от съществено значение за доброто ни самочувствие, в крайна сметка.


За съжаление, агресивното действие на измиващите детергенти и грубите средства, които използваме при баня, освен вредните микроорганизми, унищожава и полезните.


Подходящият избор на тоалетен сапун, разумното използване на кисето и нанасянето на хидратиращи подходящи средства на кожата след баня, имат известна полза за справянето с проблема.


Nivea ни дава и още едно добро решение на проблема. Знаем, че използването на дезодоранти и парфюми не „убива“ неприятната миризма, а по-често смесва ароматите. Компанията създава продукт, в който е приложен Bio-florine. Биофлорин е другото наименование на млечната киселина, която се отделя от лактобацилиите. Така дезодорантът, освен приятен аромат и свежест, допринася за поддържането на естествената микрофлора на кожата и спомага за ограничаване дейността на бактериите-виновници за неприятната миризма.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Meri     2017-06-18 22:12:36
А как действат криаталните камъни, кога се нанасят, след къпане на мокра кожа или на суха.
паткта     2011-07-29 07:13:51
къпене си трябва, но миризмата не може да се избегне. Особено в жегите. Така че си трябва и някакъв дезодорант. За съжаление аз направих алергия към обикновените и сега ползвам само хипоалергични - без алкохол и разни други съставки.
За съжаление са много по-скъпи, ама като нямам избор...
Анонимен     2011-07-12 12:55:05
Купете си кристален камък, потите се но не миришете!
део     2011-07-11 10:16:53
потвърждавам за минералните дезодоранти
освен ефективни са и много по-дълготрайни
Анонимен     2011-07-11 10:16:04
Мишо, къпи се бате, къпи се
и ще се изненадаш колко е добре
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising