ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бръчките имат и добра страна

Puls.bg   |   09 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Бръчките имат и добра страна

Източник: iStockphoto

Макар че индустрията за красота непрекъснато се стреми да заличи бръчките от лицето на хората в търсене на вечна младост и красота, резултатите от ново изследване показват, че бръчките могат да бъдат нещо положително. Науката ни дава нова причина да оценяваме фините линии и бръчки.

 

Проучването, проведено от изследователи от Западния университет в Онтарио, е стигнало до извода,  че човешкият мозък е предразположен да възприема хората като по-искрени, ако имат бръчки около очите си, когато се усмихват или са намръщени.

 

Въпросната функция на бръчките, наречена маркера на Дюшен, се среща в множество изражения на лицето, включително усмивки и изрази, свързани с болка или тъга.

 

Изследователите са стигнали до този извод на база резултатите от отговорите на участниците в проучването. На тях са им били показани снимки на хора с ясно изразени бръчици в зоната около очите и устата и на такива без. Мнозинството от тях са счели за по-искрени хората, носещи по-изразени фини линийки в тези области.

 

Резултатите говорят за подсъзнателен универсален език за четене на емоции. С други думи, дадено действие на лицето може да има една роля в много изражения на лицето - особено ако това действие на лицето формира вашите социални взаимодействия. Например, ако знаем дали усмивката на непознатия е истинска и дали може му се вярва, това е предупреждение да го избягваме или не.

 

 

Повече от век учените се опитват да разберат дали всички хора изпитват емоциите в един и същ основен спектър - и ако това е вярно, дали ги изразяват по еднакъв начин. През 70-те години на 19 век, това е основният въпрос, с който Чарлз Дарвин се занимава в книгата си "Изразяването на емоциите при хората и животните".

 

В днешно време изследователи смятат, че ключът към този език е именно свиването на очите.

 

Така че следващия път, когато някой ни каже, че онези линийки около очите ни дават допълнителено очарование, спокойно можем да се усмихнем.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter