ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Няколко съвета за здрава кожа във всяка възраст

Puls.bg   |   12 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Няколко съвета за здрава кожа във всяка възраст

Източник: iStockphoto

Кожата се променя с възрастта и това налага съответните промени и в грижата за нея. Съобразяването на тези грижи с характерните за всеки период от живота структурни промени в кожата ще помогне тя да се поддържа тонизирана и здрава във всяка възраст. Тук далеч не става въпрос за употреба единствено на продукти за забавяне стареенето на кожата, а за ползване на такива, чийто състав е съобразен със съответните моментни изисквания на кожата във всеки възрастов период.

 

Около 20-годишна възраст следва да се положат основите на качествената грижа за кожата. До този период кожните клетки се обновяват с оптимални темпове, жлезите функционират пълноценно за поддържане на младежкия вид на кожата в периода след хормоналните промени, съпътстващи пубертета. Първите промени, които може да се забележат в този период са свързани с повишеното омазняване на кожата и периодично обостяне на ненапълно отшумялото акне по лицето или по гърба.

 

Ключова съставка, която подсигурява оптималната грижа за кожата в този период, са алфа хидрокси киселините – гликолова, млечна киселина и др. Те имат изразени ексфолиращи свойства и, нанасяни чрез внимателни пилинг процедури, подсигуряват омекотяването и регулирането омазняването на кожата през 20-те.

 

След 30-годишна възраст сигналите на кожата, че тя е податлива на влиянието на възрастта, стават все по-видими. Колагеновите и еластиновите влакна вече се изграждат по-бавно, отколкото се произвеждат нови и кожата постепенно губи гладкостта си и се отпуска. Фините линии по лицето подсказват, че е време да започне профилактичната грижа за забавяне стареенето на кожата. Тя няма да е излишна дори за хората, които до момента са полагали съответните мерки за поддържане младежкия вид на кожата.

 

Ключова съставка за здравето на кожата през 30-те е ретинолът – витамин А. Той се счита за най-ефикасното природно средство за забавяне на стареенето и за стимулиране производството на колаген в кожата. В допълнение ретинолът има и позитивен ефект за поддържане дейността на меланоцитите, регулиращи пигментацията на кожата.

 

 

Около 40-годишна възраст вече се отчитат много по-видими промени в структурата и вида на кожата. Освен задълбочаване на досегашните промени, налице са и нови такива, като прекомерно пресушаване на кожата, лесно раздразнение, депигментация или съответно – хиперпигментация и др. Добрата новина е, че все още не е късно за превантивни мерки – самостоятелни или допълващи към досега прилаганите.

 

Ключова съставка в грижата за кожата през 40-те е хиалуроновата киселина. Освен стимулиращо действие върху синтезата на колаген тя действа и като мощен хидратиращ агент за задържане естествената влажност на кожата и предпазване от ускорената през този период дехидратация.

 

Наред със специфичните за всеки възрастов период грижи, съобразени със съответните особености на кожата, има и универсални препоръки, актуални за всяка възраст. Те включват ползването на слънцезащитни продукти и антиоксиданти – витамин Е, витамин С и др. Тези средства допълват естествената защитна и бариерна функция на кожата, която е необходима във всяка възраст за защита от ултравиолетовите лъчи – основният фактор, състаряващ и увреждащ кожата на цялото тяло.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Лаймска болест – лабораторни изследвания за доказване

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter