ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо косата понякога расте толкова бавно?

Puls.bg   |   21 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо косата понякога расте толкова бавно?

Източник: iStockphoto

Растежът на всеки косъм на косата ни е циклично явление. Той протича с периоди на усилен растеж, последвани от такива, когато даден космен фоликул навлиза във фаза на покой (телогенна фаза) и растежът на косъма се преустановява за определено време. След това той пада, а активността на фоликула се възобновява с поява на нов косъм. Така е нормално всеки ден да губим по около 100 косъма. Във всеки един момент около 15% от космите на косата са във фаза на спрян растеж.

 

Голямото количество косми е причина цикличността на този процес да остава незабелязана и да изглежда сякащ цялата ни коса расте равномерно и непрекъснато. Не само че не е така, ами понякога периодът, когато растежът на космите се преустановява, може да продължи много дълго. Тогава впечатлението, че косата ни цялостно е спряла да расте, е реален факт.

 

В такива моменти да ускорим растежа и възобновяването на косата си може да изисква херкулесовски усилия. За да бъдат ефективни те, трябва да се разкрият и неутрализират, доколкото е възможно, причините за продължителното спиране растежа на косата. А те може да бъдат различни.

 

Генетични фактори
Подобно на цвета на косата, цикличността, с която тя ще расте и гъстотата, която ще достига, са генетично кодирани. При някои хора периодът на растеж на космите, преди навлизане в телогенната фаза, е по-дълъг. При тях косата може да достигне по-голяма дължина преди отделни косми да опадат по естествен път. При други хора периодът на растеж на косъма е по-кратък и единичните косми опадат при достигната по-къса дължина. Това създава впечатлението, че косата расте бавно или е спряла да расте, но това не е така, защото на мястото на опадалите косми растат нови, но им трябва време, за да израстат достатъчно дълги.

 

Напредване на възрастта
С годините част от космените фоликули губят активността си и косата съответно оредява все повече. Така остават по-малко косми и когато голяма част от тях навлязат в покой, косата наистина започва да расте видимо по-бавно. При всеки човек това състояние настъпва на различна възраст.

 

Прекомерен стрес
Установено е, че силно стресиращите изживявания може да предизвикат продължително стопиране на фазата на растеж на космите. Така, много по-голяма част от нормалните 15% от тях навлизат едновременно в телогенна фаза и растежът на косата общо се забавя. Състоянието може да е налице за периоди от 6 месеца и повече.

 

 

Хормонален дисбаланс
Редица хормонални промени може да се отразят на периферното кръвообращение и да нарушат кръвоснабряването на кожата и космените фоликули по скалпа. Това неминуемо се отразява на скоростта на растеж на косата и може да го забави по чисто физиологични причини.

 

Дефицити на витамини и минерали
Недостатъчният прием на желязо, цинк, протеини и биотин (витамин В7) доказано забавя растежа на косата. Всеки косъм има нужда от постоянни нива на тези фактори в кръвта, за да расте нормално или за да поддържа свежия си вид във фазата на покой. Дефицитите на тези витамни и минерали може да забавят значително растежа на косата.

 

Посочените фактори може да доведат до състояние, при което броят на космите, намиращи се във фаза на покой, да нарасне неколкократно. Това създава усещането, че косата не расте. Премахването на всеки от тези фактори невинаги е възможно, поради което периодите на забавен растеж на косата понякога са дълги и може да продължат с месеци. Експертите посочват, че в такива случаи общото подхранване на косата може ефективно да стимулира растежа на космите, които са в активна фаза на растеж. Ако подхранването е качествено и навременно, може да се постигнат добри резултати за стимулиране растежа на косата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter