ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Скрити тайни на солариума

Puls.bg   |   17 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Скрити тайни на солариума

Източник: iStockphoto

Че продължителното излагане на пряка слънчева светлина е вредна за кожата става все по-ясно през последните години. Негативни данни продължават да се събират и за ефекта от солариума, но той все още се предпочита като много удобно средство за целогодишно събиране на тен. Масовото навлизане на солариумите е повод експертите да подложат на съмнение здравословността на съвременните течения в разкрасителните процедури.

 

Те дори посочват няколко скрити ефекта на солариумите, които рядко се изтъкват, но задължително трябва да се имат предвид.

 

Събирането на тен на закрито е много по-опасно, отколкото на открито
Едно от изтъкваните предимства на солариумите е възможността за точно дозиране на облъчването с ултравиолетови лъчи. Истина е, че силата на ултравиолетовата радиация на слънцето се мени непрекъснато и не можем да преценим какво облъчване ще получим на открито, но в това отношение солариумът има един съществен и опасен недостатък. Изчислено е, че ултравиолетовото облъчване в солариума носи голямо количество UVA лъчи, които най-силно и дълбоко увреждат кожата. Според експертите хората, които често посещават солариум, получават 12 пъти по-голямо облъчване с UVA лъчи в сравнение с тези, които събират естествен тен на открито. В дългосрочен план това им носи около 75% по-висок риск от поява на злокачествени образувания по кожата.

 

Тенорексия – солариумът пристрастява
Сред любителите на тъмния тен в последните години се наблюдава развитието на една специфична обсесия, означавана като тенорексия, или мания за тъмна кожа. В нейния плен попадат основно посещаващите солариума, които все по-трудно с времето получават удовлетворение от интензивността на тена си. Това в пъти повишава риска от непоправимо увреждане на кожата, а допълнителен риск идва от факта, че липсва контрол на честотата на посещение на солариума.

 

 

Тенът не предпазва от изгаряне на кожата
Широко разпространено схващане сред хората с по-светла кожа е, че посещението на солариум преди дълга почивка на море може да ги предпази от прекомерно изгаряне на кожата. Истината е, че бързо полученият изкуствен тен не носи допълнителна защита на кожата при излагане на слънце. Рискът от изгаряне остава същият, а вредите от солариума не може да бъдат неутрализирани, напротив – излагането на слънце може само да ги влоши.

 

Ясно е, че прекомерното потъмняване на кожата, независимо дали на открито под слънцето, или на закрито под солариумната лампа, носи повече вреди, отколкото ползи. Задължително остава условието за ползване на качествени слънцезащитни продукти, чиято роля в солариума се оказва в пъти по-важна, отколкото на открито.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter