ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сухи шампоани – доколко да им се доверим?

Puls.bg   |   15 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Сухи шампоани – доколко да им се доверим?

Източник: iStockphoto

Перспективата да можем да си спестяваме честото миене на косата и сушенето ѝ, без от това да страдат блясъкът и здравината ѝ, изглежда много изкусителна и все по-реална. Още повече, че за целта няма да се налага да подстригваме или бръснем косата си. Просто ще можем да ползваме т. нар. сухи шампоани, които се прилагат директно върху суха коса и не изискват отмиване.

 

Според повечето производители сухите шампоани осигуряват същите ползи за косата, каквито носят и стандартните шампоани:

  • Премахват излишното омазняване;
  • Регулират производството на себум:
  • Осигуряват достатъчно обем на косата след употреба;

 

И всичко това се постига, без да е необходимо ежедневно нанасяне и още повече – без нужда от мокрене и измиване на косата. Като единствен и основен недостатък на сухите шампоани се посочва това, че не осигуряват дълготрайна защита на скалпа и нещо повече – отпадните продукти от разграждането им може да се натрупат в кожата на главата и да я увредят. Основна превантивна мярка за почистването на кожата на скалпа от такива замърсявания остава редовното измиване на косата. Затова миенето на косата следва да се разглежда като необходимост, гарантираща, че ще се полагат качаствени грижи и за кожата на главата.

 

Сухите шампоани обаче предоставят много удобва временна алтернатива на класическите шампоани за случаи, когато нямаме възможност да измиваме косата си. Повечето от тях са разработени на спиртна основа и бързо разтварят и премахват излишното омазняване на косата, оставяйки я с по-чист и свеж вид. Макар и краткосрочен, този ефект не бива да се пренебрегва, още повече на фона на безопасния състав на сухите шампоани. Добре е да се подбират такива, съдържащи овлажняващи съставки, които предпазват косата от прекомерно пресушаване.

 

 

За да се избегнат евентуални негативни последствия за косата и кожата на скалпа, експертите препоръчват сух шампоан да не се ползва за периоди по-дълги от 3 месеца и да се избягва ежедневната употреба.

 

Повечето сухи шампоани се предлагат под формата на спрейове и пудри. За да се постигне по-безопасен и задоволителен ефект от тях, се препоръчва да се употребяват само върху части от косата, които имат най-сериозна нужда от почистване и освежаване и количеството да се нанася равномерно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter