ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ежедневните грешки, които състаряват кожата ни

Puls.bg   |   21 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Ежедневните грешки, които състаряват кожата ни

Източник: iStockphoto

Колкото и младежки дух да поддържаме, следите от възрастта по кожата са неминуеми. Признаците на преждевременно стареене обаче не са. Въпреки че кожата ни е първият орган, показващ знаци на стареене с възрастта, моментът, когато те ще започнат да се появяват, може да бъде отложен максимално напред във времето.

 

И за да постигнем това, невинаги се налага да разчитаме на сериозни козметични намеси. Забавянето стареенето на кожата може да се постигне и с отказването от няколко ежедневни навици, които имат неблагоприятно влияние върху нея.

 

Основна причина кожата ни да старее с възрастта е уврeждането на колагеновите влакна. Те изграждат основната опорна структура на кожата, поддържаща еластичността й и предпазваща от поява на бръчки. За преждевременната загуба на колаген съдействат редица фактори, на някои от които излагаме кожата си ежедневно.

 

Прекомерно ексфолиране
Ексфолиантите помагат за премахване на повърхностните мъртви клетки на епидермиса и за придаването на свеж и гладък вид на кожата. Прекомерното ексфолиране обаче пречи на кожата да поддържа водно-липидната си структура и може да провокира дехидратация. Засилената загуба на вода е водеща причина за пресушаване и преждевременно стареене на кожата с поява на бръчки. Експертите препоръчват най-много 2 процедури за ексфолиране на кожата седмично с ползване на продукти, подбрани спрямо типа на кожата.

 

Пушене
Освен негативните последствия за белия дроб, сърцето и кръвоносните съдове пушенето е водещ фактор за увреждане и на кожата. До това се стига поради факта, че цигареният дим предизвиква дехидратация, намалява нивата на важния за кожата витамин А и уврежда структурата на колагеновите влакна.

 

Ползване на твърде агресивни козметични продукти
Подобно на честото ексфолиране, третиранеот на кожата с агресивни препарати премахва защитната липидна мантия на кожата и я оставя изложена на неблагоприятното действие на външните фактори. За превенция появата на бръчки и преждевременно стареене на кожата се препоръчва всеки ползван ежедневно козметичен продукт да бъде съобразен с типа на кожата.

 

 

Подценяване на слънцезащитата
изчислено е, че около 70% от процесите на стареене на кожата са провокирани от ултравиолетовите слънчеви лъчи. Те проникват в дълбочина в кожните клетки, засилват загубата на еластичност и ускоряват производството на свободни радикали. Основната превантивна стъпка в случая е редовното ползване на слънцезащитни продукти – целогодишно.

 

Нередовно отстраняване на грима
Фундаментално правило за доброто здраве на кожата е никога да не се спи с непремахнат грим. Той затруднява достъпа на кислород до кожните клетки и ускорява загубата на еластичността и тонуса й. През нощта кожата ни най-успешно възстановява свежестта си и не бива да се допуска непремахнатият грим да я възпира.

 

Това са 5-те най-чести причини за преждевременно стареене на кожата. Колкото по-рядко ги допускаме, толкова по-успешно ще поддържаме външния си вид в унисон с младежкия дух отвътре.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter