ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко вредна може да е пресата за коса?

Puls.bg   |   08 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Колко вредна може да е пресата за коса?

Източник: iStockphoto

Факт е, че стилизирането на косата може да стане причина за повече проблеми, отколкото позитивни ефекти. Особено когато се прекалява с пресата за коса.

 

Рискът за косата може да дойде не само от агресивното влияние на някои химични съставки в продуктите за коса, но и от чисто физическото й третиране. В тази връзка честото изправяне на косата с преса може да доведе до поне 5 нежелани странични ефекти.

 

Пресушаване на косата
Сухата коса е най-честият страничен ефект от честото й изправяне. Високата температура бързо лишава косъма от естествената му влажност и от мазнините, задържащи влагата и придаващи му характерния блясък. В дългосрочен план, независимо то типа на косата, честото пресушаване с пресата я лишава не само от блясък, но и от еластичност и здравина.

Полезен съвет: Винаги изсушавайте добре косата си след баня преди да я изправяте. Това ще намали страничните ефекти върху нея.

 

Бухване и разхвърчаване на косата
Честото изправяне с преса е най-прекият път към това да изгубите напълно контрол над косата си и да направите поддържането на определена прическа почти невъзможно. Ефектът много наподобява бухването на косата при висока влажност на въздуха.

Полезен трик: Винаги ползвайте балсам или овлажняваща маска с кокосово масло или зехтин за обилно хидратиране на косата преди изправяне.

 

Обилно цъфтене на косата
Пресушаването оказва най-видим и бърз ефект върху връхчетата на космите – те се начупват и се появяват т.нар. цъфтящи краища. Допълнителен риск идва от това, че краищата на косата са най-достъпни и по принцип се третират най-лесно и продължително с пресата.

 

Повишен косопад
честото изправяне уврежда не само протежението на косъма, но и неговата фоликула. Това обяснява защо косопадът е сред най-честите оплаквания при хора, които злоупотребяват с изправянето на косата си и прилагат пресата много близо до основата на косъма. Проблемът се обяснява със загиването на космените фоликули, а лошата новина е, че стандартните средства против косопад може да се окажат слабо ефективни в подобни ситуации.

 

 

Сърбящ скалп
Увреждането на космените фоликули при често изправяне на косата не само засилва косопада, но влошава и състоянието на кожата на скалпа. Колкото по-малко са жизнените фоликули, толкова по-слабо е естественото омазняване и овкажняване на скалпа и толкова по-бързо кожата се пресушава. Това създава идеални условия за поява на оплаквания като сърбеж, парене и лющене на скалпа, включително с поява на пърхот. Проблемът може да се разпространи и да засегне кожата около ушите, челото или врата.

 

Като най-опасно за поява на посоченитеп оследствия се посочва изправянето на косата с преса по-често от 2-3 пъти седмично. Задължително е процедурите да се комбинират с подобряване грижите за овлажняване на косата, по възможност с природни и максимално щадящи косъма продукти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising