ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кокосово масло и чесън гонят афтите

Puls.bg   |   02 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Кокосово масло и чесън гонят афтите

Източник: IStockphoto

Афтите са малки незаразни язвички, които се появяват по вътрешната част на устните и по тъканите на езика, небцето и венците. Рискови фактори за образуването им са стрес, преумора, вирусни инфекции, слаба имунна система, тютюнопушене или недобре измити плодове и зеленчуци, които консумираме, алергии към храни и други. 

 

Появата на афти може да е свързана и с някакъв дефицит в тялото. Например липса на витамин В12, фолиевата киселина и минерали като желязо и цинк, също могат да доведат до такива ранички или напукване на крайчетата на устните.

 

Преди да започнем някаква терапия срещу тези недостатъци, трябва да помислим за промяна на хранителния режим. Добре е да обогатим менюто си с плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, както и пълнозърнести храни. Те ще ни помогнат да се справим с възпалението и ще заредят кожата с полезни вещества.

 

Тези малки ранички засягат хора на различна възраст и причиняват болка и дискомфорт, затрудняват храненето, приема на течности и говора ни. Често през зимата афтите по устата се получават при боледуване и вместо да взимаме допълнително лекарства, можем да потърсим домашни средства, с които да ги излекуваме. Eто най-популярните:

 

Чесън

 

Консумацията на зеленчука помага за зарастване на раните, нищо, че той има силен мирис. Известен е с противовъзпалителните си свойства. 

 

Кокосово масло

 

То е един от най-ефективните средства за премахване на афтите. Има противогъбични и антибактериални свойства. Добре е да намерим органично кокосово масло, с което да намажем засегнатите части. 

 

Сок от кактус

 

Сокът от кактус има способността да дехидратира и свива раните по устните, езика, небцето и венците. Ако се жабурим с него в продължение на 2-3 дни, ще видим положителния му ефект върху афтите.

 

 

Мед

 

Истинският мед съдържа много витамини и минерали. Има антисептични свойства, с които афтите ще изчезнат по-бързо. Единственият му недостатък е, че "щипе", когато го нанесем на устните. Ако искаме да се излекуваме по-бързо, можем да мажем афтите с мед по няколко пъти на ден, като след 5-10 минути трябва да изплакнем устата си с хладка вода. 

 

Черен чай

 

В нейния чай има съединението танин, което облекчава болката и възпалението при афти. За целта можем да намокрим с хладка вода пакетче от чая и да го наложим на болното място. 

 

Куркума на прах

 

Разтвор от вода и куркума на прах помага за облекчаване на възпалението на кожите при афти. Една четвърт лъжица от подправката се разтваря в половин чаша вода и със смества може да се жабурим.

 

Нищо не ни пречи да лекуваме досадните афти с домашни средства. Все пак, ако раните не се оправят след няколко дни лечение, е добре да потърсим лекарска помощ. 


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter