ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За какви здравословни проблеми сигнализира акнето?

Puls.bg   |   01 март 2018   |   Коментари 0
   
   
За какви здравословни проблеми сигнализира акнето?

Източник: iStockphoto

Всяка форма на акне във всяка възраст е нежелан естетически проблем, но добре е да се знае, че появата му често е знак за наличие не само на кожни проблеми, а на и общоздравословни такива. За типа им може да се съди по това къде се локализира акнето по лицето.

 

Редица традиционни и алтернативни медицински практики асоциират определени зони от повърхността на лицето със състоянието на даден орган от тялото. И на база на тези идеи появата на акне в различните области на лицето може да се разглежда като сигнал за здравословен проблем с функциите на тези органи.

 

Акне по брадичката
Акнетичната кожа на брадичката може да сигнализира хормонален дисбаланс. Това обяснява защо при много момичета и зрели жени в периода около менструалния цикъл и асоциираните с него хормонални промени кожата между долната устна и шията често се покрива с акне. Появата му в тези зони на лицето в период извън менструалния цикъл обаче може да се разглежда като симптом за ендокринни проблеми, засягащи яйчниците или щитовидната жлеза, или за високи нива на хормона на стреса кортизол. Препоръчва се при такива случаи да се направи тест за нивата на ключовите хормони.

 

Акне по линията на долната челюст
Появата на акне надлъжно в долната част на бузата по линията на долната челюст настрани към ухото може да сигнализира проблем с дейността на стомаха или червата. Добра идея е в такива случаи да се повиши приемът на пробиотици и храни, богати на фибри, регулиращи функциите на стомашно-чревния тракт.

 

Акне в Т-зоната (покрай веждите и надолу към носа)
Т-зоната се счита за свързана с черния дроб и акнетичната кожа в тази зона на лицето може да е симптом на чернодробни проблеми. Особено показателна за подобни проблеми е честата поява на акне в Т-зоната. Тя може да сигнализира хронични проблеми с важния орган – хепатит, стеатоза, уголемяване на черния дроб и др.

 

 

Акне по челото
То се приема като знак, че може да е налично нарушение на бъбречните функции. Най-честа причина за поява на проблема е дехидратацията при ускорена бъбречна активност. Този тип акне обаче много по-често се появява не поради здравословни, а поради по-банални причини, свързани с локалната грижа за кожата. Акне по челото може да се появи по-често през зимата като последствие от дразненето на кожата от носенето на шапка или от ползването на по-агресивни почистващи средства или гримове.

 

Ясно е, че в зависимост от локализацията си, честата поява на акне може да е знак за не само кожни проблеми. Добре е при зачестяване проявите на акне по кожата на лицето да се проследи състоянието на асоциираните с акнето вътрешни органи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter