ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Роля на магнезия за по-красива кожа

Puls.bg   |   31 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Роля на магнезия за по-красива кожа

Източник: iStockphoto

Магнезият е четвъртият най-застъпен минерал в клетките след калция, фосфора и калия и участва в поне 300 биологични процеса в тялото. Сред тях са и такива, подсигуряващи доброто състояние и красивия външен вид на кожата.

 

Неслучайно в традиционната китайска медицина магнезият се означава като „минерала на красотата“ и му се приписват чудодейни свойства по отношение влиянието му върху кожата.

 

Магнезият действа като естествен клетъчен протектор, подсигуряващ нормалния растеж и развитие на клетките, включително кожните. Установено е, че при хроничен дефицит на магнезий кожата е сред първите потърпевши и измененията в нея може да се разглеждат като показателен симптом за недостиг на минерала в организма. В такива условия се стига до намаляване количеството на мастните киселини в кожата, тя губи естествената си еластичност, бързо се пресушава, зачестяват оплакванията от кожни възпаления.

 

Магнезият носи няколко директни ползи за състоянието на кожата, което налага неговият оптимален прием да се съблюдава целогодишно.

 

Защитава от поява на бръчки
Бръчките се появяват в резултат на прекомерното въздействие на свободните радикали върху кожните клетки. Тези биоактивни молекули ускоряват стареенето на кожата и може да станат причина за чести кожни възпаления. Магнезият е кофактор за различни ензими, които регулират репликацията и поправките на ДНК в кожните клетки и противодействат на щетите от свободните радикали.

 

Ускорява овладяването на кожните прояви при алергии
При дефицит на магнезий в организма се засилва производството на т.нар. хистамини. Те водят до разширяване на кръвоносните съдове в зоната на кожата и излизане на кръвна плазма през стените им. Това отключва характерните прояви на оток, зачервяване и сърбеж при кожна алергична реакция. При нормални нива на магнезий тези реакции са много по-слаби.

 

Оредява обострянето на екземата и дерматита
При дефицит на магнезий кожата губи еластичността и естествената си влажност. Това води до често обостряне проявите на хронични възпалителни кожни заболявания като екзема, дерматит и псориазис. Постоянният прием на магнезий помага за осигуряване на по-продължителна ремисия.

 

 

Локален или перорален прием на магнезий за по-красива кожа
Ежедневните дози магнезий може да се набавят и с храната, но хранителният режим невинаги позволява това. В такива случаи минералът може да се доставя на кожата директно с козметични продукти или чрез прием с хранителни добавки. И в двата случая той ще подсигури своето влияние за подобряване вида, структурата и здравето на кожата.

 

Проучванията сочат, че повече от половината хора по света имат хроничен недостиг на магнезий в хранителния си режим като около 20% не приемат и половината от изискуемия дневен минимум. Неред с проблемите с мускулните функции и съня, които провокира, хроничният дефицит на магнезий е причина и за голяма част от кожните ни проблеми.

 

Оптимизирането приема на магнезий трябва винаги да се има предвид като средство за подобряване и поддържане красотата на кожата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter