ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бели коси при млади хора – причини и превенция

Puls.bg   |   03 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Бели коси при млади хора – причини и превенция

Източник: iStockphoto

Като признак на помъдряване белите коси са неизменно последствие от хода на възрастта. В единични случаи обаче дори хора в разцвета на младостта си може да забележат преждевременно побеляване на косата си и това да се превърне в сериозен естетически проблем.

 

Естественото побеляване на косата се обяснява с намаляването броя на жизнеспособните пигментни клетки в космените фоликули, които придават съответния нюанс на растящите косми. Така след определена възраст растежът на косата се запазва, но той вече не е съпроводен с естественото й оцветяване.

 

В случаите, когато белите коси се появят в по-млада възраст, причините за това са по-различни.

 

Дефицит на витамини
Това е най-честата причина за преждевременна поява на бели коси. Проблемът се асоциира основно с недостиг на витамини от група В, най-често витамин В7 (биотин). Побеляването на косата в млада възраст може да се дължи и на дефицит на витамини D или Е.

Всички тези витамини подпомагат естествената пигментация на растящите косми на косата, а побеляването й вследствие на техния дефицит може лесно да се компенсира след трайно нормализиране на приема им.

 

Генетични заложби
Различни проучвания показват, че преждевременната поява на бели коси е в пряка връзка с генетичните особености на всеки и с расовата принадлежност. Установено е, че към ранно побеляване на косата са предразположени най-вече хората от бялата раса и азиатците. Сред тях бели коси преди 30-годишна възраст се наблюдават при около 20% от населението.

 

Оксидативен стрес
Повишеното производство на свободни радикали в организма и ненавременното им неутрализиране е допълнителен фактор, който може да ускори преждевременното побеляване на косите. Доказано е, че негативното влияние на свободните радикали е водещият фактор, увреждащ пигментиращите клетки в зоната на космените фоликули. Като основна превантивна мярка срещу ранна поява на бели коси може да се разчита на оптималния прием на антиоксиданти.

 

 

Като причини за поява на бели коси в млада възраст се посочват и някои особености в начина на живот като тютюнопушенето и прекомерното ползване на агресивни бои за коса. И двата фактора повишават отделянето на свободни радикали в организма и ускоряват побеляването на косата.

 

В случаите, когато водеща роля за появата на бели коси имат възрастта или генетичната предразположеност, естественото възвръщане пигментацията на косата е на практика невъзможно.

 

Когато обаче причината е в хранителните дефицити или в неблагоприятните житейски навици, състаряването и побеляването на косата може лесно да се преустановят с премахването на провокиращите фактори. В повечето случаи проблемът се дължи именно на някои от тези фактори и може да се овладее успешно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising