ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Имате розацея – отслабнете!

Puls.bg   |   21 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Имате розацея – отслабнете!

Източник: iStockphoto

Изявата на розацея се свърза с наличие на наднормено тегло от проучване, проведено измежду 90 000 американци в продължение на 14-годишен период. С 48% скача рискът от развитие на розацея при индекс на телесна маса (ИТМ) над 35. При ИТМ над 30 се приема, че е налично наднормено тегло. Изчисляването на ИТМ се базира на ръста и телесното тегло по формула. 

 

При затлъстяване в организма протичат хронични възпалителни процеси, които не са очевадни. Например промени в кръвоносните съдове. Това прави заключението от проучването неизненадващо, коментират водещи медицински специалисти в областта. 

 

При розацеа се наблюдава зачервяване на лицето, отичане на кожата, пъпки, изпитват се сърбежи, понякога е налично възпаление на очите. Заболяването се развива по-често след 30-годишна възраст. 


Лечението на розацея е симптоматично, тоест то не го елиминира, а само облекчава неприятните оплаквания, иначе се използват орални и локални медикаменти, дори антибиотици, съществува и лазерна терапия.

 

Изследователският екип отделя 5200 случая на розацея от национално представително проучване за здравни грижи, проведенето между 1991 – 2005 г. в Щатите. При ИТМ над 35 се изчислява наличието на повишен риск не само за розация, но и други неприятни състояния, което за пореден път потвърждава необходимостта от контрол на телесното тегло в разумни граници. 

 

 

Рискът от разацея нараства с 4% на всеки 4-5 килограма. В този смисъл според изследователите е необходимо лекарите да съветват пациентите си с розацея да предприемат мерки за редуциране на теглото. 

 

Затлъстването не е просто естетичен проблем на външността. За съжаление, то е свързано с къде-къде по-сериозни, отнасящи се до здравето и живота в крайна сметка. Популярни рискове са развитието на диабет, възпалителни заболявания от типа на псориазиса, редица други кожни проблеми, рак и т.н. 

 

Проучването не доказва причинно-следствена връзка между наднорменото тегло и появата на розация, но е факт, че връзка между двете има. Екипът тепърва ще изследва дали отслабването действително носи терапевтичен ефект срещу кожното заболяване, за да може евентуално препоръката да влезе в гайдланите.

 

Резултатите на екипа са публикувани в декемврийското издание на the Journal of the American Academy of Dermatology.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising