ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болести, които да познаем по лунулата на нокътя

Puls.bg   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Болести, които да познаем по лунулата на нокътя

Източник: iStockphoto

Големината, формата, повърхността и контурите на ноктите могат да ни насочат към много здравословни проблеми. Нокътната плочка е съставена от няколко части. В основата й се намира белезникавият полумесец, който се нарича още лунула. Той не е плътно прилепнал към тъканта, намираща се под него, затова и цветът му е такъв.
 
Много често като деца си мерихме „луничките“ по ноктите. Смяташе се за голям късмет, ако те са големи и бели. Но размерът, формата и цветът на лунулата при всеки са различни, единствено при всеки те са най-силно изразени на ноктите на палците. 

 

Ето няколко вида лунули, по които може да познаете някои болести:

 

Здрави лунули

Здравите хора имат лунули на ноктите, които са видими на една пета от тях. Цветът им е бял. Самата нокътна плочка трябва да бъде червеникава, твърда и дъгообразна, като същевременно повърхността й е гладка. Тези белези и ясната „луничка“ показват, че човекът е здрав и енергичен. Ако той има по-заседнал начин на живот, лунулите са по-бледи и малки. 

 

Прекалено големи

Голяма се смята лунулата, която покрива една трета от ноктите. Това може да е признак за проблем със сърдечно съдовата система на тялото. Освен това при някои хора „луничките“ се увеличават при по-голям стрес. Но при спортистите това не важи, при тях е важно лунулите да са големи. 

 

Много малки

Малките лунули са едва видими и могат да показват проблеми с кръвоносната система, както и ниско кръвно налягане. Ако имаме проблем с дишането и се изморяваме лесно, „луничките“ са точно такива. Тогава е добре да се консултираме с лекар. По-малките лунули могат да са признак и за слаба имунна система, лош метаболизъм, липса на желязо и витамин В12. Ако по цялата нокътна плочка има напречни линии, това също е знак, че е добре да си направим изследвания за някакъв недостиг в организма. 


Лунули, чийто цвят се променя

Ноктите, които имат сиви лунули, показват проблеми или нарушения, свързани с храносмилането. Тялото не може да абсорбира хранителни вещества, което води до повишена умора. При лилав цвят на „луничките“ става въпрос за лошо кръвообращение и липса на кислород в тъканите и органите. Тогава се появяват главоболие и замаяност. Ако лунулите на нокътя са черни, това е знак за по-сериозен здравословен проблем, например отравяне с метали. Това налага спешно посещение при личния лекар. 

 

Липса на лунули

Ако погледнем по-обстойно ноктите на пръстите на ръцете, ще забележим, че по някои от тях въобще няма лунули. При децата това не е проблем, защото те се появяват по-късно при тях. Но за възрастните е и може да щение, проблем със щитовидната жлеза, дефицит на желязо, витамин В12. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter