ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безопасно почистване на кожата при акне

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безопасно почистване на кожата при акне

Източник: iStockphoto

Кожата на лицето при хората с акне изисква своите специфични грижи. Специалистите обръщат внимание на най-важните особености в грижата за акнетичната кожа, с които може да се постигнат по-добри резултати от лечението на акне във всяка възраст.

 

Стандартен сапун – позволен или не?
Специално разработените за акнетична кожа сапуни са подходящи, но с останалите трябва да се внимава. Препоръчително е да се избягват антибактериални и прекалено ароматизирани сапуни. Макар да почистват и освежават успешно останалите зони на тялото, този тип сапуни може да пресушат прекомерно кожата на лицето и да обстрят изявите на акнето.

 

От значение е и pH-то на сапуна. За предпочитане са такива с неутрално или леко киселинно (ниско) pH. По-алкалните сапуни имат по-силно почистващо действие, но лесно може да раздразнят акнетичната или предразположената към акне кожа на лицето.

 

Гореща или студена вода?
Популярен похват е акнетичната кожа да се почиства с редуване на гореща вода в началото за отваряне на порите и на студена – за затварянето им. Това може да е ефективен подход при стандартни случаи на запушени пори, но при акне е по-скоро опасен, защото горещата вода може да отежни възпалението на кожата. Затова за предпочитане е почистването на акнетичната кожа да става с хладка вода, с температура, близка до стайната.

 

Ползване на ексфолираща кърпа или гъба
Последното нещо, от което се нуждае възпалената акнетична кожа, е допълнителното раздразнение, провокирано от подобни средства за почистване. За съжаление, те помагат за по-лесно премахване на себума от кожата и много хора се подвеждат от това. За предпочитане е почистващите козметични продукти да се нанасят с пръсти с леки масажни движения. Ако кожата е много омазнена, може да се разчита на двукратно почистване или да се осигури по-дълъг контакт на козметичния продукт с нея, но не и да се раздразнява с гъба или кърпа.

 

 

Колко често да се почиства акнетичната кожа на лицето?
Важно е да се отбележи, че твърде честото почистване няма да помогне за по-бързо изчистване на акнето. Напротив, себумът има и защитни свойства за кожата и макар и произвеждан в прекомерни количества от акнетичната кожа, редовното му премахване ще влоши възпалителните процеси. По отношение почистването на кожата, засегната от акне, качеството е по-важно от количеството. Двукратно старателно почистване на кожата сутрин и вечер е достатъчно, за да я поддържа чиста и защитена от замърсители, които може да отежнят проявите на акнето.

 

Оттам насетне назначаването на допълнителни средства за лечение на акне ще помогне за постигане на по-бърз и траен ефект за окончателно справяне с проблема.

 

Ясно е, че грижите за кожата при акне не се простират толкова далеч отвъд почистването й с вода и щадящ сапун. Важно е обаче, макар и прости, тези грижи да се изпълняват правилно за постигане на по-задоволителен ефект.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising