ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безопасно почистване на кожата при акне

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безопасно почистване на кожата при акне

Източник: iStockphoto

Кожата на лицето при хората с акне изисква своите специфични грижи. Специалистите обръщат внимание на най-важните особености в грижата за акнетичната кожа, с които може да се постигнат по-добри резултати от лечението на акне във всяка възраст.

 

Стандартен сапун – позволен или не?
Специално разработените за акнетична кожа сапуни са подходящи, но с останалите трябва да се внимава. Препоръчително е да се избягват антибактериални и прекалено ароматизирани сапуни. Макар да почистват и освежават успешно останалите зони на тялото, този тип сапуни може да пресушат прекомерно кожата на лицето и да обстрят изявите на акнето.

 

От значение е и pH-то на сапуна. За предпочитане са такива с неутрално или леко киселинно (ниско) pH. По-алкалните сапуни имат по-силно почистващо действие, но лесно може да раздразнят акнетичната или предразположената към акне кожа на лицето.

 

Гореща или студена вода?
Популярен похват е акнетичната кожа да се почиства с редуване на гореща вода в началото за отваряне на порите и на студена – за затварянето им. Това може да е ефективен подход при стандартни случаи на запушени пори, но при акне е по-скоро опасен, защото горещата вода може да отежни възпалението на кожата. Затова за предпочитане е почистването на акнетичната кожа да става с хладка вода, с температура, близка до стайната.

 

Ползване на ексфолираща кърпа или гъба
Последното нещо, от което се нуждае възпалената акнетична кожа, е допълнителното раздразнение, провокирано от подобни средства за почистване. За съжаление, те помагат за по-лесно премахване на себума от кожата и много хора се подвеждат от това. За предпочитане е почистващите козметични продукти да се нанасят с пръсти с леки масажни движения. Ако кожата е много омазнена, може да се разчита на двукратно почистване или да се осигури по-дълъг контакт на козметичния продукт с нея, но не и да се раздразнява с гъба или кърпа.

 

 

Колко често да се почиства акнетичната кожа на лицето?
Важно е да се отбележи, че твърде честото почистване няма да помогне за по-бързо изчистване на акнето. Напротив, себумът има и защитни свойства за кожата и макар и произвеждан в прекомерни количества от акнетичната кожа, редовното му премахване ще влоши възпалителните процеси. По отношение почистването на кожата, засегната от акне, качеството е по-важно от количеството. Двукратно старателно почистване на кожата сутрин и вечер е достатъчно, за да я поддържа чиста и защитена от замърсители, които може да отежнят проявите на акнето.

 

Оттам насетне назначаването на допълнителни средства за лечение на акне ще помогне за постигане на по-бърз и траен ефект за окончателно справяне с проблема.

 

Ясно е, че грижите за кожата при акне не се простират толкова далеч отвъд почистването й с вода и щадящ сапун. Важно е обаче, макар и прости, тези грижи да се изпълняват правилно за постигане на по-задоволителен ефект.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter