ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

3 ползи от кофеина допълват грижата за косата

Puls.bg   |   31 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
3 ползи от кофеина допълват грижата за косата

Източник: iStockphoto

Дължината, здравината и добрият външен вид на косата зависи от състоянието на космените фоликули и от ежедневното им подхранване. Оказва се, че наред със специфичните витамини и минерали, които подхранват фоликулите, много позитивно в това отношение влияе и кофеинът.

 

Ползите от кофеина за косата обхващат всички основни аспекти. Той стимулира растежа на косъма, намалява косопада и укрепва структурата на косата, придавайки ѝ блясък.

 

Затова включването на кофеин в състава на толкова много козметични продукти никак не е случайно.

 

Стимулиращото действие на кофеина се отразява добре не само на съзнанието, но и на космените фоликули. Проучванията показват, че локалното приложение на шампоани или лосиони, съдържащи кофеин, влияе добре на растежа на косата в 2 аспекта: директно ускорява растежа на косъма с около 50% и удължава жизнения цикъл на космените фоликули с около 30%. Този комбиниран ефект се обяснява с инхибиращото действие на кофеина върху дихидротестостерона. Това е производно на тестостерона вещество, което уврежда фоликулите и затруднява изхранването, а оттам и растежа на космите.

 

 

С времето дихидротестостерона води до прогресивно смаляване на размера и пълно изчезване на космените фоликули. Този процес се означава като миниатюризация на фоликулите. Естествен резултат от него е косопадът. Редица състояния, провокиращи промени в хормоналния баланс при жените и мъжете, може да доведат до косопад. Прониквайки до космения фоликул при локално приложение, козметичните продукти, съдържащи кофеин действат много добре за овладяване на косопада.

 

С подхранването на фоликулите кофеинът подсигурява не само по-бърз растеж и запазване гъстотата на косата, но и поддържане на структурата и блясъка на косъма. Кофеинът регулира естественото омазняване на косъма в процеса на растежа му и предотвратява прекомерното омазняване в зоната на корена. Т.е. ползите от кофеина за здравето на косата са както количествени, така и качествени.

 

За подсигуряване на оптимален ефект за косата при употреба на козметични продукти с кофеин, е необходимо да му се осигури необходимото време за действие. Препоръчително е подобни продукти да не се отмиват веднага, а да се осигури време от поне 2-3 минути, в което контактът със скалпа да позволи на кофеина да достигне до максимално голяма част от космените фоликули в кожата на главата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising