ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

3 ползи от кофеина допълват грижата за косата

Puls.bg   |   31 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
3 ползи от кофеина допълват грижата за косата

Източник: iStockphoto

Дължината, здравината и добрият външен вид на косата зависи от състоянието на космените фоликули и от ежедневното им подхранване. Оказва се, че наред със специфичните витамини и минерали, които подхранват фоликулите, много позитивно в това отношение влияе и кофеинът.

 

Ползите от кофеина за косата обхващат всички основни аспекти. Той стимулира растежа на косъма, намалява косопада и укрепва структурата на косата, придавайки ѝ блясък.

 

Затова включването на кофеин в състава на толкова много козметични продукти никак не е случайно.

 

Стимулиращото действие на кофеина се отразява добре не само на съзнанието, но и на космените фоликули. Проучванията показват, че локалното приложение на шампоани или лосиони, съдържащи кофеин, влияе добре на растежа на косата в 2 аспекта: директно ускорява растежа на косъма с около 50% и удължава жизнения цикъл на космените фоликули с около 30%. Този комбиниран ефект се обяснява с инхибиращото действие на кофеина върху дихидротестостерона. Това е производно на тестостерона вещество, което уврежда фоликулите и затруднява изхранването, а оттам и растежа на космите.

 

 

С времето дихидротестостерона води до прогресивно смаляване на размера и пълно изчезване на космените фоликули. Този процес се означава като миниатюризация на фоликулите. Естествен резултат от него е косопадът. Редица състояния, провокиращи промени в хормоналния баланс при жените и мъжете, може да доведат до косопад. Прониквайки до космения фоликул при локално приложение, козметичните продукти, съдържащи кофеин действат много добре за овладяване на косопада.

 

С подхранването на фоликулите кофеинът подсигурява не само по-бърз растеж и запазване гъстотата на косата, но и поддържане на структурата и блясъка на косъма. Кофеинът регулира естественото омазняване на косъма в процеса на растежа му и предотвратява прекомерното омазняване в зоната на корена. Т.е. ползите от кофеина за здравето на косата са както количествени, така и качествени.

 

За подсигуряване на оптимален ефект за косата при употреба на козметични продукти с кофеин, е необходимо да му се осигури необходимото време за действие. Препоръчително е подобни продукти да не се отмиват веднага, а да се осигури време от поне 2-3 минути, в което контактът със скалпа да позволи на кофеина да достигне до максимално голяма част от космените фоликули в кожата на главата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter