ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Зелен чай за гладка кожа и сияйна коса

Puls.bg   |   13 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Зелен чай за гладка кожа и сияйна коса

Източник: iStockphoto

Зеленият чай е многокомпонентно средство с редица ползи за здравето, включително за кожата и косата. Богатият му на биологично активни вещества състав е повод той да се използва все по-широко в козметичната индустрия.

 

Той е основен компонент в състава на маски за коса, кремове за лице и лосиони за тяло, но благоприятното му влияние върху кожата и косата е налице дори само след консумирането му във вид на чай. Стига то да е редовно.

 

Химичният състав на зеления чай включва витамини, аминокиселини, полифеноли и минерали. Най-важно значение за благоприятното влияние на зеления чай върху кожата и косата има антиоксидантното значение на повечето от тези съставки. Проучванията показват, че той съдържа някои от най-мощните антиоксиданти, познати на учените.

 

Основната причина за нарушаването еластичността на кожата и загубата на блясъка и плътността на косата с годините е увреждащото влияние на свободбите радикали. По-голямата част от тях са високореактивни кислородосъдържащи съединения, чието негативно влияние върху клетките се означава като оксидативен стрес. Свободните радикали се отделят при метаболизма на редица вещества в организма. Най-голяма част от тях обаче се формират вследствие на ултравиолетовите лъчи, на които косата и кожата ни са изложени непрекъснато.

 

Единствената защита на клетките на косата и кожата срещу свободните радикали са антиоксидантите, които приемаме с храната. Когато те не са достатъчно, а оксидативният стрес е висок, клетъчните структури се увреждат прекалено бързо, а ефектът може да се сравни с преждевременното стареене. Така некомпенсираният оксидативен стрес провокира преждевременно стареене на кожата и косата. За влошаването на външния им вид роля имат и индуцираните от свободните радикали увреждания в структурата на основните градивни протеини на кожата и косата – съответно колаген и кератин.

 

Богатият на антиоксиданти състав на зеления чай помага на клетките да окажат мощен отпор на тези процеси.

 

 

Научните данни сочат, че редовната консумация на зелен чай и локалното прилагане на козметични продукти, съдържащи екстракт от него, помага за:

  • Възстановяване структурата на колагена и стягане на кожата;
  • Видимо заглаждане на бръчките;
  • Подобряване тонуса на кожните кръвоносни съдове и разнасяне на формираните отоци по кожата, включително при торбички под очите;
  • Поддържане на естествения тен на кожата;
  • Стягане на порите и намаляване секрецията на себум (особено полезен ефект за хората с по-мазна кожа);
  • Стимулиране растежа на косата;
  • Връщане естествения блясък на косъма чрез възстановяване на липидните му компоненти, увредени от свободните радикали;

 

Зеленият чай, като част от състава на маски и други козметични продукти за коса и кожа или просто във вид на топла напитка, носи неподозирани ползи. Благодарение на тях всяка жена може да превърне кухнята си в уютен салон за красота, използвайки единствено чайника.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter