ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Зелен чай за гладка кожа и сияйна коса

Puls.bg   |   13 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Зелен чай за гладка кожа и сияйна коса

Източник: iStockphoto

Зеленият чай е многокомпонентно средство с редица ползи за здравето, включително за кожата и косата. Богатият му на биологично активни вещества състав е повод той да се използва все по-широко в козметичната индустрия.

 

Той е основен компонент в състава на маски за коса, кремове за лице и лосиони за тяло, но благоприятното му влияние върху кожата и косата е налице дори само след консумирането му във вид на чай. Стига то да е редовно.

 

Химичният състав на зеления чай включва витамини, аминокиселини, полифеноли и минерали. Най-важно значение за благоприятното влияние на зеления чай върху кожата и косата има антиоксидантното значение на повечето от тези съставки. Проучванията показват, че той съдържа някои от най-мощните антиоксиданти, познати на учените.

 

Основната причина за нарушаването еластичността на кожата и загубата на блясъка и плътността на косата с годините е увреждащото влияние на свободбите радикали. По-голямата част от тях са високореактивни кислородосъдържащи съединения, чието негативно влияние върху клетките се означава като оксидативен стрес. Свободните радикали се отделят при метаболизма на редица вещества в организма. Най-голяма част от тях обаче се формират вследствие на ултравиолетовите лъчи, на които косата и кожата ни са изложени непрекъснато.

 

Единствената защита на клетките на косата и кожата срещу свободните радикали са антиоксидантите, които приемаме с храната. Когато те не са достатъчно, а оксидативният стрес е висок, клетъчните структури се увреждат прекалено бързо, а ефектът може да се сравни с преждевременното стареене. Така некомпенсираният оксидативен стрес провокира преждевременно стареене на кожата и косата. За влошаването на външния им вид роля имат и индуцираните от свободните радикали увреждания в структурата на основните градивни протеини на кожата и косата – съответно колаген и кератин.

 

Богатият на антиоксиданти състав на зеления чай помага на клетките да окажат мощен отпор на тези процеси.

 

 

Научните данни сочат, че редовната консумация на зелен чай и локалното прилагане на козметични продукти, съдържащи екстракт от него, помага за:

  • Възстановяване структурата на колагена и стягане на кожата;
  • Видимо заглаждане на бръчките;
  • Подобряване тонуса на кожните кръвоносни съдове и разнасяне на формираните отоци по кожата, включително при торбички под очите;
  • Поддържане на естествения тен на кожата;
  • Стягане на порите и намаляване секрецията на себум (особено полезен ефект за хората с по-мазна кожа);
  • Стимулиране растежа на косата;
  • Връщане естествения блясък на косъма чрез възстановяване на липидните му компоненти, увредени от свободните радикали;

 

Зеленият чай, като част от състава на маски и други козметични продукти за коса и кожа или просто във вид на топла напитка, носи неподозирани ползи. Благодарение на тях всяка жена може да превърне кухнята си в уютен салон за красота, използвайки единствено чайника.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter