ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо кожата ни старее?

Puls.bg   |   28 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо кожата ни старее?

Източник: iStockphoto

Отражението в огледалото показва ли Ви първите фини бръчици или тъмни петънца? Дните на гладката, лъчезарна и еластична кожа са преброени и виновници за това са възрастта и слънцето.
 
Кожата има два слоя. Епидермисът е непропусклива бариера, която ни предпазва от болестотворни агенти и поглъща ултравиолетовите лъчи (УВЛ). Под него се разполага дермата – богата на кръвоносни съдове, колаген и други протеини, които првят кожата здрава и еластична.
 
Процеси и в двата слоя на кожата са отговорни за нейното състаряване и похабяване през годините. Как се случва това?
 
  • Клетките в дермата губят връзките помежду си
Дермата е изградена от сложен екстрацелуларен протеинен матрикс от колаген, еластин и други. Той се произвежда от фибробластните клетки, които са здраво вплетени в него. С течение на времето този матрикс губи своята цялост и протеините, които го съставят, започват да се фрагментират.
 
Нарушава се и връзката на фибробластите с матрикса, което повилява негативно техните форма и функция. Така намалява производството на протеини, с което процесът на стареене се задълбочава.
 
  • Клетките в епидермиса се увреждат от ултравиолетовите лъчи
       Слънчевото излагане силно влошава естествения процес на стареене. Макар и ултравиолетовите лъчи да не достигат до фибробластите в дермата, учените смятат, че клетките в епидермиса отговарят на облъчването с производство на химикали. Последните достигат до дермата и активират разграждащи ензими във фибробластите.Стига се до дълбоките бръчи, които са „запазена марка“ на неразумното излагане на слънце.
 
  • Ролята на мастната тъкан
Загубата й улеснява стареенето и увисването на кожата. Наскоро се откри, че такава се намира и в горните слоеве на дермата, където страда от ултравиолетови лъчи. Увредените мастни клетки се заместват от цикатрициална тъкан и отнемат от свежия вид на кожата.
 
Повече можете да видите във видеото...
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter