ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фототерапия помага при псориазис

Puls.bg   |   18 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Фототерапия помага при псориазис

Източник: IStockphoto

Изявите на псориазиса могат да бъдат облекчени благодарение на фототерапия. Много дерматолози са доказали, че пациенти, които правят умерени разходки в слънчево време, се чувстват много по-добре. Причината е в увеличаването на количеството витамим Д, съдържащ се в кожата. 
 
Има доказана връзка между недостига на витамин Д и псориазиса. Често локална терапия с козметика, която съдържа въпросния витамин, подобрява състоянието на кожата при хора с псориазис. Този метод, както и фотопротекцията имат за цел да повишат нивата на витамин Д в кожата. 
 
Дефицитът на витамин Д е причина за влошаване на състоянието на много кожни участъци, засенати от псориазис. Това става най-вече през есента или зимата, когато няма достатъчно слънчеви дни. През лятото обаче повечето пациенти със заболяването се чувстват много по-добре защото се "пекат" на слънце и имат загар, който им гарантира повече от ценното вещество. 
 

Кои са ползите на фототерапията?

Зачервяването на кожата при псориазис ще намалее, ако изложим засегнатия участък на въздействитео на UV лъчи. Ултравиолетовата светлина е тази, която стимулира производството на витамин Д в кожата. 
 
 
Тя потиска имунните клетки, които подклаждат заболяването и спира грешните сигнали, които те изпращат към кожните клетки. Така деленето на клетките намалява и не се образуват толкова люспи и плаки, с което се удължава ремисията на заболяването. 
 
Освен с разходки на слънце, можем да контролираме изявите на псориазиса и чрез трепии в козметичните центрове. Те разполагат със специално пригодени кабини, които излъчват ултравиолетови лъчи с определена дължина на вълната. 2-3 процедури седмично са достатъчно, за да забележим промяна в състоянието на нашата кожата. Първо намалява лющенето на кожата, след това и зачервяването, а кожата е без гадните плаки за по-дълго време. Освен това пациентът добавиа лек тен и Можем да комбинираме фототерапията и с различни локални средства, за да повишим ефекта.
 
Фототерапията подобрява състоянието на кожата не само при псориазис, но и при болести като атопичен дерматит, хронична екзема, витилиго, червен плосък лишей, полиморфна слънчева ерупция, кожен Т-клетъчен лимфом и други. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter