ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамини: Липсата на витамини се вижда в лицето

Puls.bg   |   18 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Витамини: Липсата на витамини се вижда в лицето

Източник: iStockphoto

Всеки знае, че разнообразното и балансирано хранене е ключово за доброто здраве и красотата. Дефицитът на някои витамини може да бъде разпознат по ясни признаци, проявяващите се на лицето.
 
Подпухналите очи рано сутрин най-често са симптом на недоспиване и умора. Ако те продължават да са подпухнали през целия ден обаче, това може да е сигнал за недостиг на йод. Този минерал е от особено значение за правилната функция на тиреоидната (щитовидна) жлеза и произвежданите от нея хормони. Една от многото възможни причини за нарушение в нейните функции може да е недостатъчният прием на витамин А.
 
Нетипично бледата кожа може да се дължи на недостиг на желязо, слънчева светлина или на дефицит на витамин В12. Неговата липса се характеризира именно с избледняване на кожата, а още – с липса на енергия, чест недостиг на въздух и появата на главоболия.
 
Появата на суха, чуплива коса също може да се корени в хранителните навици. Често е симптом на недостатъчно приети количества витамин В7 и биотин. Дефицита им може да се проявява и в усилена загуба на коса, образуването на червени обриви около очите, носа и устата и бързонастъпващо чувство за умора.
 
 
Бледите устни могат да сигнализират недостиг на желязо. Ако не се обърне внимание на този проблем, може да се стигне и до анемично състояние, в което кръвта не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Дори да се приемат отлични количества желязо с храненето, ако няма достатъчни количества витамин С, тялото не може да извлича полезния метал от храната и той бива изхвърлен, без да е помогнал за метаболитните нужди на организма.
 
Кървящите венци също могат да са причинени от недостиг на витамин С. Забелязват се най-често след миене на зъби или използването на конец за зъби – недостига на витамин С води до отслабване на здравината на кръвоносните съдове на венците.
 
При съмнения за витаминов недостиг е силно непрепоръчително да се пристъпва към самолекуване и безсмислено приемане на мултивитамини – кратка консултация с лекар и назначаването на прост кръвен тест може да насочи към липсващите витамини. Витаминовия дисбаланс може да се регулира и само с промени в хранителния режим – най-полезно е витамините да се набавят от прясна и разнообразна храна. Витаминови таблетки се приемат само в краен случай и то за кратки периоди от време.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър ларингит - затруднено дишане и лаеща кашлица в малките часове на нощта

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising