ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамини: Липсата на витамини се вижда в лицето

Puls.bg   |   18 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Витамини: Липсата на витамини се вижда в лицето

Източник: iStockphoto

Всеки знае, че разнообразното и балансирано хранене е ключово за доброто здраве и красотата. Дефицитът на някои витамини може да бъде разпознат по ясни признаци, проявяващите се на лицето.
 
Подпухналите очи рано сутрин най-често са симптом на недоспиване и умора. Ако те продължават да са подпухнали през целия ден обаче, това може да е сигнал за недостиг на йод. Този минерал е от особено значение за правилната функция на тиреоидната (щитовидна) жлеза и произвежданите от нея хормони. Една от многото възможни причини за нарушение в нейните функции може да е недостатъчният прием на витамин А.
 
Нетипично бледата кожа може да се дължи на недостиг на желязо, слънчева светлина или на дефицит на витамин В12. Неговата липса се характеризира именно с избледняване на кожата, а още – с липса на енергия, чест недостиг на въздух и появата на главоболия.
 
Появата на суха, чуплива коса също може да се корени в хранителните навици. Често е симптом на недостатъчно приети количества витамин В7 и биотин. Дефицита им може да се проявява и в усилена загуба на коса, образуването на червени обриви около очите, носа и устата и бързонастъпващо чувство за умора.
 
 
Бледите устни могат да сигнализират недостиг на желязо. Ако не се обърне внимание на този проблем, може да се стигне и до анемично състояние, в което кръвта не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Дори да се приемат отлични количества желязо с храненето, ако няма достатъчни количества витамин С, тялото не може да извлича полезния метал от храната и той бива изхвърлен, без да е помогнал за метаболитните нужди на организма.
 
Кървящите венци също могат да са причинени от недостиг на витамин С. Забелязват се най-често след миене на зъби или използването на конец за зъби – недостига на витамин С води до отслабване на здравината на кръвоносните съдове на венците.
 
При съмнения за витаминов недостиг е силно непрепоръчително да се пристъпва към самолекуване и безсмислено приемане на мултивитамини – кратка консултация с лекар и назначаването на прост кръвен тест може да насочи към липсващите витамини. Витаминовия дисбаланс може да се регулира и само с промени в хранителния режим – най-полезно е витамините да се набавят от прясна и разнообразна храна. Витаминови таблетки се приемат само в краен случай и то за кратки периоди от време.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising