ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кремове с парафин предизвикват възпламеняване

Puls.bg   |   23 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Кремове с парафин предизвикват възпламеняване

Източник: IStockphoto

Различни кремове за кожа, съдържащи парафин, могат да предизвикват възпламеняване при хората, които ги ползват. Това доказва ново проучване в Англия.
 
Кремовете с тази съставка обикновено се използват за облекчаване на екзема или псориазис. Тя обаче може да проникне в дрехите или завивките ни и да ги самозапали, ако техният притежател пуши, стои близко до печка или друг нагорещен предмет. 
 
Разследване на Radio BBC 5 live показва, че през 2010 г. има 37 смъртни случая в Обединеното кралство, които се дължат именно на такива кремове с парафин. Един от тях е на 65-годишен мъж, който се намазал с козметиката E45 и пушел в леглото си, което довело до фаталния му край. 
 
„Сами по себе си кремовете не са опасни, но стават такива в комбинация с други фактори“, коментира Дейран Монро, пожарникар от Лондон. И обяснява, че четири от последните шест случая на самозапалване, при които е бил извикан, се дължат на козметиката с парафин. 
 
Според английските дерматолози на етикетите на кремовете с парафин задължително трябва да пише, че могат да доведат до възпламеняване, ако си взаимодействат с други фактори. Те настояват козметичните компании да презицират тестовете за своите продукти и задължително да уточняват на етикетите им, ако те могат да доведат до възпламеняване. 
 
Парафинът се получава при рафинирането на суров петрол. Tечният (Paraffinum Liquidum) e познат още като минерално масло. Парафинолечението се практикува от години, а козметиката с този отпадъчен продукт омекотява и овлажнява кожата, но може и да запуши порите. 
 
Само 1% от продаваните козметични продукти на пазара съдържат вещества, които изцяло са изследвани за безопасност. Затова лекарите предупреждават да четем етикетите на опаковките, особено ако купуваме лечебна козметика. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter