ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Премахване на интимното окосмяване води до по-чести инфекции

Puls.bg   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Премахване на интимното окосмяване води до по-чести инфекции

Източник: iStockphoto

Обезкосмяването на интимните райони води до завишена честота на полово предавани инфекции. До това заключение стигат учени от University of California, водени от д-р Чарлз Остерберг.
 
Премахването на окосмяване около гениталиите е практикувано още от древността в някои култури, но в съвремието е разпространено по целия свят. Популярността на модерни „прически“ и налаганите чрез масовите медии социални стандарти за привлекателност, чистота и чувство за женственост или мъжественост подтикват мнозина към тези практики.
 
Често се изтъква предимството, че липсата на окосмение в този район предотвратява прихващането на паразити като срамните въшки. Макар това да е вярно, според изследването на Остерберг също така рязко се повишава вероятността от прихващане на полово предавани болести. 
 
Във въпросното изследване участвали 7580 мъже и жени. 66% от мъжете и 84% от жените практикували различни обезкосмителни методи. Именно в тази група била отбелязана по-честа заболеваемост от полови инфекции. При участниците, които не се обезкосмявали било докладвано за история на полово предавани болести при 11% от мъжете и 4% от жените. При участниците, които се подлагали на различните депилиращи техники, независимо от честотата им, заболяваемостта била по-висока: 14% при мъжете и 8% при жените. 
 
 
Техниките на обезкосмяване чрез електролиза, лазерно лъчение и пинсети били най-слабо използвани сред желаещите по-гладка кожа в интимните райони. 42% от мъжете и 12% от жените използвали електрически бръсначки, а обикновени самобръсначки се използвали при 61% от жените и 34% от мъжете. Техниките с восъчно обезкосмяване се използвали само при 5% от жените и, изненадващо – 0% от мъжете.
 
Обезкосмяването е свързано с кожни раздразнения и появата на микроразкъсвания на епидермалния слой. Този слой е естествена бариера за множество патогени, включително и микроорганизмите налични в семенната течност и вагиналните секрети при полови инфекции. Разкъсванията са от особена полза за инфекциозните агенти, понеже улесняват и ускоряват проникването им в организма.
 
В самата практика на обезкосмяване няма нищо нередно, но чрез нея се увеличава риска за здравето. Остерберг и екипа му съветват след извършване на подобна козметична процедура да се изчаква поне 24 часа преди полов контакт, за да се даде време на кожата да оздрави микроразкъсванията.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter