ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Химията в лаковете за нокти уврежда здравето ни

Puls.bg   |   10 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Химията в лаковете за нокти уврежда здравето ни

Източник: IStockphoto

Лаковете за нокти съдържат токсични и канцерогенни вещества, които могат сериозно да увредят здравето ни. Това твърдят от Катедрата за контрол с токсичните вещества в Калифорния, където са установили, че етикетите на много от тях са грешни или непълни. 
 
От катедрата изследвали няколко марки лакове за нокти, на чийто етикети пишело, че те не съдържат дибутилфталат, толуен и формалдехид, които са известни още като токсичното трио. Резултатите показали, че в част от тях не само има тези вредни вещества, а и че нивата им са повишени. 
 
Гадене и повръщане, затруднения с паметта, отклонения в нервната система, астма, рак, неконтролируеми мускулни съкращения, усложнения с репродуктивната функция, спонтанни или преждевременни раждания, безплодие, са една част от проблемите, които идват от използването на тези лакове за нокти, обобщават учените. 
 
Формалдехидът, чрез кой се получава втвърдяването на лаковото покритие, е силен канцероген. Той повишава риска от развитие на рак.
 
Толуолът е другото токсично вещество - разтворител, чрез който се получава нанасяне и разслояване на лака. Изследванията на Катедрата за контрол с токсичните вещества доказват, че той е потенциално опасен за репродуктивното ни здраве, а също вреди и на централната нервна система. 
 
 
Ако си купите по-евтин лак за нокти, вижте дали на етикета за съдържанието има ибутилфталат - веществото, което придава гъвкавост на лака. Той също е канцерогенен и води до безплодие. 
 
Маникюристите и работещите около тях в козметичните салони са изложени на най-голям риск от развитието на различни усложнения заради токсичните вещества, които вдишват всеки ден. Проблемите могат да бъдат по-сериозни, ако няма достатъчна вентилация в помещенията. Токсиколозите препоръчват млади жени, които все още нямат деца, да не работят на подобни места или да внимават с лаковете, които ползват вкъщи. В противен случай ще имат проблеми със зачеването. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising