ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акне – генезис и развитие

Puls.bg   |   12 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Акне – генезис и развитие

Източник: Istockphoto

Акнето може да се появи по лицето, гърба, гърдите, а понякога и по врата и раменете. Кожното състояние крие риск и от перманентни белези. Сред най-често срещаните форми на акнето са пъпките с бял връх. 
 
Също както черните точки, пъпките с бял връх представляват комедони. Те се образуват от мъртви кожни клетки, мазнина и бактерии, които блокират порите. В случаите, когато пората остане отворена, се образува черна точка, а когато тя е затворена, става дума за затворени комедони – пъпки с бял връх. Черните точни имат тъмен цвят, заради контакта с въздуха. 
 
Причината за развитието на акнето не е напълно ясна, но се знае, че хормоналните „сътресения“ оказват влияние. Те може да се дължат на пубертета, бременността, менструацията и преустановяване приема на контрацептивни таблетки. Повишеното образуване на себум също е фактор. 
 
Други фактори, повишаващи риска от поява на акне, включват употреба на определени козметични или други продукти, повишените нива на влага и потенето. 
 
 
Акнето може да се развие и когато пората се инфектира с бактерията Propionibacterium acnes, която естествено се намира върху кожата
 
В данни на скорошно проучване не се посочва връзка между акнето и хранителния режим, лошата хигиена или стреса. Установява се, че състоянието му може да се утежни от прием на определени медикаменти, неудобни дрехи, замърсяване, изстискване на пъпките или интензивно триене на кожата. 
 
При момичетата и жените може да се наблюдава влошаване на акнето между 2 и 7 дни преди началото на менструация
 
За адекватно справяне с този кожен проблем е препоръчително да се консултираме с дерматолог, който да назначи правилното за нас лечение. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter