ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо не бива да чистим ушите с клечки?

Puls.bg   |   06 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо не бива да чистим ушите с клечки?

Източник: Istockphoto

Обикновено се смята за проява на добра лична хигиена, но премахването на ушната кал може да увреди ушите. Това се пояснява от американски изследователи. 
 
Специалистите от Американската академия по оториноларингология отбелязват, че поставянето на външни предмети в ушния канал, каквито са клечките за уши, може да доведе до редица проблеми със слуха. В допълнение, по този начин се увеличава формирането на ушна кал. 
 
Това почистване на ушите увеличава и риска от пробиване на тъпанчето, увреждане на деликатните кости и развитие на инфекция. Съществува и риск от запушване, което може да блокира ушния канал и да доведе до болка, сърбеж, тинитус, загуба на слуха и др. 
 
Когато почистваме ушите си с клечки или с някакъв друг предмет, целта е да се отстрани ушната кал, а в действителност тя отива още по-навътре и води до допълнителни проблеми. 
 
Специалистите допълват, че, противно на общоприетото схващане, ушите се самопочистват. Така дезинформираността на мнозина води до нездравословни навици. 
 
 
Ушната кал е естествено вещество, което организмът образува, за да почиства, защитава и овлажнява ушите. Тя действа като самопочистващ агент, поддържащ здравето на ушите, като улавя мръсотията, праха и други малки частици и предотвратява попадането им в ушите. 
 
Дъвченето, движението на челюстта и израстването на нова кожа в ушния канал помагат за придвижването на ушната кал от вътрешната част на ухото навън, откъдето тя лесно може да бъде отстранена. Този процес е естествен и непрестанен. 
 
Има вероятност той да се наруши, което да доведе до натрупване на ушна кал и блокиране на ушния канал. Състоянието засяга едно на десет деца и един на всеки двадесет възрастни. То следва да се третира от медицинско лице.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter