ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пърхот - какво го причинява и как да го третираме?

Puls.bg   |   17 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Пърхот - какво го причинява и как да го третираме?

Източник: iStockphoto

Сърбеж, понякога дори болезнен скалп...Пърхотът кара мъртвите клетки на кожата да се отделят под формата на бели люспи, които понякога буквално валят от главата ни. Със сигурност, това не е никак приятно състояние, което често води до неудобство. Какво точно е пърхот, какво го причинява и как се третира?

Дисбаланс

Пърхотът е това, което се случва, когато скалпът ни отделя повече кожни клетки, отколкото би трябвало. При по-тежките случаи, кожата на главата става люспеста и много раздразнена. Това кара мъртвите клетки да се слепват една за друга и така пърхотът става още по-изобилен. 
 
Невероятно, но се смята, че половината от населението на света страда от пърхот или има индикации, че ще развие с течение на времето. 
 
Известно е, че е по-вероятно пърхотът да се появи по време на юношеството, което предполага, че по-високото производство на себум е допринасящ фактор. Но реално, хората с пърхот по-често имат много суха кожа на скалпа.
 
Друга теза, подкрепена от някои учени, ни кара да обърнем внимание на гъбичка, наречена маласезия (Malassezia), която може да е причинител на пърхот. Докато маласезията обикновено е безобидна част от семейството на микробите, при хората с пърхот се наблюдават много по-високи нива от нея в организма.
 
Други специалисти пък твърдят, че други бактериални микроорганизми са виновни за развитието на това състояние, а именно Propionibacterium и стафилококи (Staphylococcus).
 
Важно е да се отбележи, че в някои случаи, пърхотът може да бъде разглеждан като по-ранен сигнал за по-нататъшно развитие на някои кожни заболявания като псориазис например. 
 

Как да се справим?

Въпреки че изследователите имат още много работа, когато става дума за пърхот, все пак знаем много за това как да го третираме.
 
В случаите на лека форма, редовното къпане ще бъде от полза, тъй като ще попречи на себума да избива изобилно и ще предотврати натрупването на мъртви клетки. 
 
При по-тежките случаи е добре да се обърнем към медицинската козметика и специалните шампоани против пърхот. Те биха могли да се преборят с орепеделени бактерии и гъбички, които живеят в скалпа ни. 
 
Важно е да пазим скалпа и да не третираме косата си с всевъзможни продукти, които биха могли да раздразнят кожата ни. 
 
И все пак, не забравяйте, че е най-добре да се консултирате със специалист
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising