ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Токсични химикали в козметиката

Puls.bg   |   15 юли 2013   |   Коментари 0
   
   
Токсични химикали в козметиката

Източник: iStockphoto

Много от съвременните дами използват козметика ежедневно, като несъзнателно чрез нея могат да вкарат над 500 химични съединения в тялото си. Червила, бои за коса, гримове - всички тези продукти са химически производни, с които трябва да се внимава. Потребителят винаги трябва да бъде наясно с химикалите, които се съдържат в купуваните и употребявани от него продукти. 
 
Сред най-опасните и коварни са диоксините. Те често не се изписват в съдържанието, защото са компоненти на други съединения като триклозан, полиетилен гликол, натриев лаурет сулфат и стабилизатори. Диоксините предизвикват ракови заболявания, намален имунитет, разстройства на нервната система, а при бременни жени могат да увредят плода и да предизвикат преждевременно раждане.
 
Парабените са друг тип химикали, които рядко се изписват на опаковката. Използвани като консерванти в дезодоранти и други кожни продукти, те се свързват със силно завишен риск от рак на гърдата. При млади момичета могат да предизвикат хормонален дисбаланс и твърде рано настъпващ пубертет, а при мъже може да доведе до инфертилитет.
 
Триклозан е синтетичен антибактериален агент, който в миналото се е използвал като пестицид. Той крие рискове както за човешкото здраве, така и за околната среда. Често се класифицира като хлорофенол, група химикали сочени за канцерогени. Използва се в дезодоранти, сапуни и пасти за зъби
 
Пропилен гликол и бутилен гликол са нефтени производни. В химичната практика са толкова опасни, че е забранена тяхната обработка от хора, ако не се носят дебели гумени ръкавици, изолиращи дрехи и защитни очила, а изгарянето му е забранено: трябва да се заравя дълбоко в земята, за да не вреди. Предизвиква мозъчни, чернодробни и бъбречни нарушения. Често се среща в евтините азиатски червила.
 
Имидазолидинилът се използва в някои бои за коса. Той е консервант, който отделя формалдехид, причиняващ ставни болки, кожни обриви, алергии, депресии, главоболия, ушни възпаления, хронична отпадналост, замаяност и безсъние.
 
Експерти съветват винаги да се следи за съдържанието на козметичните продукти. Макар повечето токсични съставки да са забранени от закона, тяхната регулация не винаги е възможна, а контрабандата на продукти не е прецедент. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising