ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Косата показва сърдечен проблем

Puls.bg   |   07 май 2013   |   Коментари 0
   
   
Косата показва сърдечен проблем

Източник: Istockphoto

Само един кичур коса може да е достатъчен, за да се установи рискът от сърдечносъдово заболяване. Според специалисти, косата съдържа ценна информация за нивата на хормона на стреса, кортизол, който е определящ фактор за развитието на редица заболявания.

За разлика от кръвните тестове, които улавят нивата на хормона в точно определен момент, тестовете на косата могат да установят наличието на кортизол за месеци назад.

С помощта на специалния тест на косата може да се определи и липсата на необходими за организма витамини и минерали. Косата е изградена от белтъчини и минерали, като желязо натрий, калий и калций. Благодарение на теста може да се открие, както липсата на полезните микроелементи, така и наличието на вредни за организма елементи като, олово, живак, кадмий, арсен и алуминий.

Излишъкът на някои от полезните минерали засяга първо косата, а след това и важни тъкани и органи от човешкото тяло.

Учени установяват, че при възрастните с високи нива на кортизол в косата е наличен по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.


Високите нива на кортизол са сериозен показател за съдов проблем, подобно на високото кръвно налягане, натрупването на мастна тъкан и повишения холестерол.

В проучването участват 283 души на възраст между 65-85. Изследователите взимат проби от косата на доброволците, за да определят нивата на кортизол.

Резултатите показват, че при доброволците с повишени нива на хормона има по-голям риск от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, периферна артериална болест или диабет.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се намери точният ефект от дългосрочно повишените нива на кортизол като предиктор на болестта, обясняват изследователите.

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter