ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липсата на превенция срещу слънцето - причина за рак

Puls.bg   |   29 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Липсата на превенция срещу слънцето - причина за рак

Източник: Istockphoto

Голям процент от случаите на рак на кожата се дължат от безхаберието и неспазването на всеизвестните съвети като използването на слънцезащитни продукти, стоенето на сянка и ограничаване на посещенията на солариум.

Повече от ¼, от страдащите от меланом съобщават, че в много редки случаи използват слънцезащитни продукти за предпазване от вредните UV лъчи. Голям процент никога не са носили шапка или не използват плажен чадър, за часовете, в които слънцето е най-опасно, а 2% са се възползвали от солариум процедурите, според проучвания на изследователи от Йейл.

В проучването взимат участие близо 27 000. 171 от тях са с диагностициран меланом или друга форма на рак на кожата.

Резултатите показват още, че след преживян рак на кожата се увеличава използването на слънцезащитни продукти. Специалисти апелират да не се стига до тази крайност и превенцията да започне преди появата на раковото заболяване.


За предпазване от вредните ефекти на UV лъчите, свързани с остаряване, задебеляване и загрубяване на кожата, е необходимо ежедневно прилагане на слънцезащитни средства, особено при възраст над 35 години, като се препоръчва и по-висок слънцезащитен фактор над SPF 20.

Според дерматолози за българите, които нямат в семейството си случай на кожен рак, нямат лунички и голям брой бенки, всеки вид фотопротективен крем с фактор над 20 е напълно достатъчен.

Слънцезащитната козметика позволява човек да се излага по-дълго време на слънце, отколкото без нея, но въпреки употребата й не бива да се забравя, че се излага на вредна слънчева радиация.

Експертите съветват да избягваме престоят на слънчева светлина в периода от 11 до 16 часа, тъй като тогава слънчевата радиация е най-силна и вредите са най-големи.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter