ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Опасно ли е да сме много слаби?

Puls.bg   |   20 юли 2008   |   Коментари 0
   
   
Опасно ли е да сме много слаби?

Във връзка с драстичната промяна в начина на живот през последните десетилетия рязко се повиши честотата на затлъстяването в световен мащаб. Рисковете за здравето, до които то води са неоспорими и се обръща изключително много внимание на мерките за предотвратяването му и това на свързаните с него исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, диабет втори тип, дислипидемии и др. Далеч не по-малко опасна е обаче и другата крайност – прекомерно ниските стойности на телесното тегло.

Удачен показател за състоянието на теглото, използван в целия свят, е Индексът на Телесна Маса (килограмите, разделени на квадратът от височината в метри). За нормални се считат стойностите от 18,5 до 24,9. ИТМ под 18,5 е показателен за поднормено тегло. За някои лица това може да бъде просто семейна черта, а в други случаи е белег за заболяване.

Какви са причините за поднорменото тегло?

Най-общо телесното тегло е функция на калорийния внос и енергоразхода. Хранителният прием обаче не опира единствено до това колко калорий ще бъдат доставени на организма. С него се набавят вещества, необходими в структурно и функционално отношение – белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали. Ограничаването на едни от тях може да се отрази на приема на други.

Причините за хранителната рестрикция могат да бъдат социално-икономически, психогенни, вследсвие дадено заболяване с потискане на апетита и др. Някои болестни състояния ограничават резорбцията на всички или определени вещества, а други предизвикват повишеното им метаболизиране или неподходящо утилизиране.

Сред причините за поднормено тегло са:
 • Хранителни разстройства като Anorexia Nervosa и Bulimia Nervosa.
 • Хронични инфекциозни заболявания като туберкулоза.
 • СПИН
 • Чревни паразитни заболявания
 • Диабет първи тип
 • Хипертиреоидизъм
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт и панкреаса, протичащи с малабсорбция – цьолиакия, кистична фиброза, ензимна недостатъчност.
 • Злоупотреба с медикаменти
 • Злокачествени заболявания
Какво съпътства и до какви усложнения води поднорменото тегло?

Обикновено поднорменото тегло се свързва с малнутриция (недохранване). Недостигът на хранителни вещества може да е системен или частичен – поради липса в храната, поради ограничената абсорбция, поради пренасочването в организма и т.н. Освен това мастната тъкан е хормонално активна от една страна, а от друга – място за метаболизма на някои стероидни хорони.

Следните състояния могат да се явят като усложнения на хранителния недоимък:

 • На първо място се засяга имунната система на организма. Лицата със системно недохранване са изключително податливи на инфекции.
 • Рискът за развитие на остеопороза е много по-висок при жени с ниска телесна маса. Ролята на естрогените в патогенезата на остеопорозата е добре позната, а мастната тъкан играе не малка роля в метаболизма им. При недостатъчното и количество, нивото на хормоните спада. Заболяванията, протичащи с малнутриция също могат да доведат до ограничен внос на калций или витамин Д в организма.
 • Аменореята е често срещан пролем сред жените с ниско тегло, асоциира се с намалената хормонална активност на лептина, произвеждан от мастната тъкан. Аменореята е често наблюдаван симптом при хранителните разстройства.
 • Дисбалансът, наблюдаван по отношение половите хормони дава отражение и на фертилността (способността за оплождане)на жената.
 • Анемия често се наблюдава наред с намалената телесна маса - поради ограниченият белтъчен прием и намаленият внос или недостатъчна абсорбция на желязото. Хроничните инфекциозни и злокачествените заболявания са също асоциирани с анемия. Заболявания с малнутриция могат да ограничат абсорбцията на витаимн В12 – друга причина за анемичен синдром.

По отношение на телесната маса е необходимо да се цели оптималното, а не най-ниското телесно тегло, съветват диетолози. Малнутрицията, както и затлъстяването са опасни за здравето и комфорта на живот и следва да се превентират навреме, тъй като със задълбочаване на състоянието опасностите нарастват, а терапевтичното и диетично повлияване е по-трудно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от По-красиви днес
реклама
Галерия
Няколко съвета срещу торбички под очите
Няколко съвета срещу торбички под очите
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
Здрава и красива кожа – ето какво ни трябва
8 неща, които косата показва за нашето здраве
8 неща, които косата показва за нашето здраве
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Опасностите за кожата, които крие лятото...
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter